Projekti

UNDP poboljšava kvalitet života za 100.000 osoba u 20 općina u BiH

Gospodarstvo / Flash | 27. 03. 2016. u 12:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru EU programa za lokalni razvoj i zapošljevanje čija je realizacija ozvaničena srednim ožujka, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) će surađivati s 20 bh. općina koje će biti odabrane javnim natječajem, te s najmanje 30 malih i srednjih poduzeća i 300 poljoprivrednih gazdinstava radi očuvanja postojećih i stvaranja novih radnih mjesta.

Vrijednost UNDP-ove komponente programa je 6,6 milijuna eura, od čega je šest milijuna osigurala Europska unija, a ostatak UNDP. Očekuje se učešće domaćih partnera u minimalnom iznosu od 25 posto, kao što je to bio slučaj i s ranijim inicijativama.

Fokus UNDP-a bit će na pomoći jedinicama lokalne samouprave u povećanju kvaliteta života u sredinama pogođenim poplavama i sa visokom koncentracijom povratnika i raseljenih osoba.

Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani izjavila je da očekuju izravno poboljšanje kvaliteta života za oko 100.000 ljudi kroz inkluzivan i održiv socioekonomski razvoj.

"Kroz UNDP Projekt lokalnog integriranog razvoja planiramo aktivnosti na području 20 lokalnih samouprava, koje će biti odabrane na osnovu konkurentnog javnog poziva. Također, pružit ćemo podrušku za 30 mikro, malih i srednjih poduzeća, kako bi održali i otvorili nova radna mjesta", istaknula je Virani.

EU Program za lokalni razvoj i zapošljavanje će se nadovezati na rezultate postignute kroz Program oporavka od poplava, primarno u oblasti razvoja malih i srednjih poduzeća, te poljoprivrednih gazdinstava koja imaju komercijalni potencijal.

U programu će sudjelovati i Međunarodna organizacija rada u komponenti Pomoć u zapošljavanju kroz izgradnju kapaciteta javnih ustanova za zapošljavanje, te pružanje pomoći za trajno nezaposlene osobe, kao i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) u komponenti Pomoć oporavku i razvoju malih i srednjih poduzeća.

U tijeku je odabir partnerskih jedinica lokalne samouprave, te formiranje projektnih timova.

Kopirati
Drag cursor here to close