Bolja regulacija

UN postigao sporazum o smanjenju plastičnog otpada u oceanima

Države su se složile da će izmijeniti Baselsku konvenciju kako bi svjetska trgovina plastičnim otpadom bila transparentnija i bolje regulirana, a da upravljanje bude sigurnije za ljudsko zdravlje i okoliš.
Gospodarstvo / Flash | 10. 05. 2019. u 22:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 180 država je u petak postiglo dogovor kojim se želi znatno smanjiti količina plastike koja završi u svjetskim oceanima, objavili su Ujedinjeni narodi.

Države su se složile da će izmijeniti Baselsku konvenciju kako bi svjetska trgovina plastičnim otpadom bila transparentnija i bolje regulirana, a da upravljanje bude sigurnije za ljudsko zdravlje i okoliš.

''Ponosan sam da su ovaj tjedan u Ženevi stranke Baselske konvencije postigle sporazum o pravno obvezujućem, globalnom mehanizmu za upravljanje plastičnim otpadom'', priopćio je Rolph Payet, izvršni tajnik u agenciji UN-a za Baselsku, Rotterdamsku i Stockholmsku konvenciju.

''Zagađenje plastikom, proglašeno ogromnim ekološkim problemom svjetskog razmjera, doseglo je epidemijske proporcije, s procijenjenih 100 milijuna tona plastike u oceanima, od čega između 80 i 90 posto dolazi s kopna'', dodaje se u priopćenju.

Payet je naglasio kako su pregovori, započeti prije 11 dana i na kojima je sudjelovalo 1400 delegata, postigli više nego što je očekivao.

Dužnosnici takav napredak dijelom pripisuju sve većoj svjetskoj osviještenosti o opasnosti zagađenja plastikom za morski život, čemu su pridonijeli i dokumentarni filmovi britanskog autora Davida Attenborougha i drugih.

Marco Lambertini, direktor ekološke organizacije WWF International, kazao je kako su bogate države dugo izbjegavale odgovornost za ogromne količine plastičnog otpada, a da je novi sporazum veoma dobrodošao korak u suočavanju s tom neravnotežom.

'' No to je samo dio puta. Što mi i planet trebamo je opsežan dogovor koji će se suočiti s globalnom plastičnom krizom'', rekao je.  

Payet je istaknuo kako bi nova pravila trebala imati značajan utjecaj na zagađenje oceana i osigurati da plastika "ne završi tamo gdje ne bi trebala".

Kopirati
Drag cursor here to close