UN

U oceanima više plastike nego ribe: Zagađenje bi moglo izazvati milijune umiranja

Svijetu je potrebno drastično jačanje zaštite okoliša, a u regijama Azije, Bliskog istoka i Afrike mogli bi se dogoditi milijuni slučajeva preranog umiranja do 2050.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 03. 2019. u 13:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Ilustracija

Šteta nanesena planeti tako je ozbiljna da će predstavljati rastuću prijetnju iz godine u godinu ukoliko se ne poduzme hitna akcija, upozorile su  Ujedinjeni narodi u srijedu. 

Svijetu je potrebno drastično jačanje zaštite okoliša, a u regijama Azije, Bliskog istoka i Afrike mogli bi se dogoditi milijuni slučajeva preranog umiranja do 2050., navodi se u izvještaju koji je kreiralo 250 znanstvenika i stručnjaka iz više od 70 zemalja. 

''Znanost je jasna. Zdravlje i prosperitet čovječanstva direktno su povezani sa stanjem našeg okoliša. Nalazimo se na raskršću'',  izjavila je izvršna direktorica UN-ovog Programa za okoliš Joyce Msuya. 

Izvještaj je objavljen tijekom četvrte sjednice Skupštine UN-a za okoliš, koja se održava u kenijskoj prijestonici Nairobiu u ovom tjednu. 

Konferenciji prisustvuju francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački ministar okoliša Jochen Flasbarth, kao i deseci ostalih šefova država, ministara okoliša i konzervacionista. 

UN su također pozvale na stvaranje globalnog sporazuma kojim bi se uklonilo najmanje osam milijuna tona plastike koja zagađuje svjetske oceane svake godine. 

UN procjenjuju da će u oceanima do 2050. godine boraviti više plastike nego riba. 

Očekuje se da se samit također bavi ključnim temama kao što su sprečavanje neracionalnog trošenja hrane i promoviranje širenja elektronske mobilnosti, prenosi dpa.


plastika

Kopirati
Drag cursor here to close