cijene

Umirovljenici za radikalnije mjere: Lijekovi u BiH skuplji tri puta u odnosu na regiju

Gospodarstvo / Flash | 24. 06. 2016. u 11:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja umirovljenika Republike Srpske Rade Rakulj najavio je da će ovo udruženje u sljedećem razdoblju poduzeti radikalnije mjere ukoliko odgovorni srpski predstavnici vlasti u republičkim i institucijama BiH ne utječu na donošenje Pravilnika o utvrđivanju cijena lijekova u BiH, za čije neusvajanje je odgovorno Vijeće ministara BiH.

Rakulj je istaknuo da u rješavanju pitanja visokih cijena lijekova zajedno nastupaju sa Savezom udruženja umirovljenika iz Federacije BiH /FBiH/, jer ova populacija sa 80 posto sudjeluje u ukupnoj potrošnji lijekova na raziniBiH, a visoke cijene financijski iscrpljuju umirovljeničku populaciju koja ima najmanja primanja.

"Naša udruženja su od Agencije za veleprodaju lijekova u BiH upoznata da odgovornost za neusvajanje predloženog Pravilnika o utvrđivanju cijena lijekova leži isključivo na Vijeću ministara BiH", naveo je Rakulj, nezadovoljan što ova institucija ne poduzima potrebne mjere na uvođenju reda u proizvodnji, kontroli i cijeni lijekova kako bi građani bili pošteđeni interesa različitih lobija.

Rakulj, koji danas u Doboju prisustvuje prvoj redovnoj izvještajnoj sjednici dobojskog Udruženja umirovljenika, upozorio je da su cijene lijekova u BiH do tri puta skuplje u odnosu na zemlje regije. On je najavio da će Udruženje umirovljenika Srpske sljedećeg mjeseca organizirati savjetovanja po regionalnim centrima kako bi se pronašlo rješenje u osiguranju jeftinijih lijekova i bolje zdravstvene zaštite ove populacije.

Predsjednik Udruženja umirovljenika Doboj Rajko Gligorić naveo je da je u prošloj godini evidentirana najveća smrtnost umirovljenika, ukupno 10.640 na nivou Republike Srpske, dok je dobojsko udruženje manje za 430 članova.

Gligorić je problematizirao pitanje vraćanja objekta Doma umirovljenika ovom udruženju kao i poštovanje zaključaka Vlade Srpske u pravcu veće financijske discipline kako bi se osigurala dovoljna sredstva za redovnu isplatu mirovina.

Gligorić je istaknuo da je dobojsko udruženje sa 7.500 članova prošle godine ostvarilo 230.000 KM, najvećim dijelom iz mjesečnih članarina koje su povećane na tri KM. Na isplate troškova umrlim članovima utroši se 80 posto ukupnih sredstava, a kao drugu najveću troškovnu stavku, Gligorić navodi isplate jednokratnih novčanih pomoći socijalno-ugroženim članovima. Gligorić je najavio da će naknade za troškove sahrana biti uvećane sa 300 KM na 400 KM. Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić istaknuo je da u skladu sa nadležnostima gradske uprave i raspoloživim sredstvima aktivno pomažu ovu populaciju, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close