Čeka se dogovor

Umirovljenici prijete: 22. rujna svi na ulice

Gospodarstvo / Flash | 22. 08. 2016. u 08:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljenici u Federaciji BiH poručili su, uoči sastanka s predstavnicima Vlade FBiH, da će organizirati masovne prosvjede 22. rujna ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa rekao je za portal Klix kako je najvažnije da umirovljenici u FBiH do 5. u mjesecu dobiju mirovine koje će ostati nepromijenjene.

"Na sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u FBiH 11. kolovoza, dogovoreno je da se Vladi FBiH upute pitanja, odnosno zahtjevi koja se tiču položaja umirovljenika. Prvi i osnovni zahtjev je da se mirovine isplaćuju do 5. u mjesecu te da nam Vlada jamči sadašnji iznos mirovina. U zakon MIO moraju ući naši zahtjevi, a jedan od njih je da se mirovine svake godine usklađuju s rastom plata i troškova života", ističe Rapa.

Dodao je kako je vrlo bitno da se obiteljima umrlog umirovljenika isplati jedna prosječna mirovina, te financiranje banjskog liječenja umirovljenika.

"Zahtjev o kojem će se danas posebno raspravljati tiče se blizu 250.000 umirovljenika koji su umirovljeni do 31. srpnja 1998. godine, a kojima su mirovine manje za 39,2 posto. Tražili smo povećanje njihovih mirovina za 20 posto, a Vlada nam je obećala samo 10. Nadamo se da će ispuniti obećanje, a ukoliko ne, svima je jasno šta ih čeka 22. rujna", kaže Rapa.

Prema njegovim riječima, umirovljenicima je bitno i formiranje fonda Federalnog zavoda MIO, kao i oslobođenje plaćanja poreza.

Kopirati
Drag cursor here to close