Zabrane

Ugostiteljski objekti u Crnoj Gori od ponoći samo za cijepljene i negativne na Covid

Isti uvjeti važe i za ulazak u noćne klubove i diskoteke bez obzira da li rade na otvorenom ili zatvorenom, dok svi zaposleni u ugostiteljskim objektima moraju ispunjavati jedan od ovih uvjeta.
Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2021. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unutar kafića i restorana u Crnoj Gori od ponoći će se moći ući jedino uz potvrdu o cijepljenju, negativan PCR test, brzi antigensi test ili potvrdu da je gost prebolio covid-19 u posljednjih pola godine, odluka je koju su crnogorske zdravstvene vlasti objavile u petak, prenosi Hina.

Isti uvjeti važe i za ulazak u noćne klubove i diskoteke bez obzira da li rade na otvorenom ili zatvorenom, dok svi zaposleni u ugostiteljskim objektima moraju ispunjavati jedan od ovih uvjeta.

Crna Gora je prošlog tjedna zabranila rad noćnih klubova nakon što je broj oboljelih od koronavirusa naglo porasta. Ta zemlja posljednja tri dana ponovno bilježi blizu od 150 oboljelih dnevno, od kojih je u prosjeku 10 posto turista.

Od oko 1100 oboljelih u Crnoj Gori skoro trećina je u Budvi, gradu koji nazivaju crnogorskom prijestolnicom turizma. Crnogorske granice od početka godine otvorene su za turiste iz EU, i istočnoeuropskog tržišta, pa ta zemlja billježi značajnu posjetu turista, koja premašuje očekivanja vlade te zemlje.

Novi Delta soj još uvijek nije potvrđen u Crnoj Gori, ali, kako je priopćeno, iz crnogorskog Instituta za javno zdravlja, vjeruje se da je prisutan te se čekaju nalazi uzoraka koji su poslati u inozemstvo na analizu jer Crna Gora nema laboratorije koje bi mogle potvrditi njegovo prisustvo.

Crna Gora je do sada potpuno imunizirala oko 37 posto odraslih. Prema analizi tamošnjih epidemiloga, od blizu 10 tisuća Crnogoraca koji su se se zarazili koronavirusom od 1. travnja, njih 98 posto nisu bili cijepljeni sa dvije doze cjepiva, dok se njih 770 inficiralo između prvu i druge doze cjepiva.

Cijepljenje u Crnoj Gori počelo je krajem veljače ruskim Sputnik V cjepivima koje Podgorici donirao Beograd, da bi kasnijje u ožujku u tu zemlju stigle desetine tisuća kineskog Sinopharm i britansko-švedskog AstraZeneca cjepiva koje je nabavljeno kroz Covax program EU-a, te oko 40 tisuća Pfizer cjepiva koje je EU donirala Crnoj Gori.

U naredna dva mjeseca, kako je najavljeno, u Crnu Goru postupno će stići novih 150 tisuća doza Pfizer cjepiva.

Crna Gore je početkom godine bila u vrhu liste zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih. Prvih dana ožujka crnogorske zdrastvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet sedmica i koje su dale rezultat. Sredinom travnja počelo je ukidanje epidemioloških mjera, koje su potpuno liberalizirane početkom ljetnje turističke sezone.

Kopirati
Drag cursor here to close