Deklariranje halala

Ugostitelji iz Sarajeva i Mostara krivotvorili halal certifikat?

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2017. u 11:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH Amir Sakić u izjavi za INS.ba upozorio je na pojave pojedinih ugostiteljskih objekata u Sarajevu, Mostaru i drugim mjestima u kojima vlasnici vrše "samoinicijativno deklariranje halala", što, kako je rekao, kvari dojam naše halal turističke ponude u našoj zemlji.

"Ovo se odnosi na objekte koji nisu halal certificirani, koji poslužuju alkohol i gdje vlasnik objekta i uposlenici nisu u stanju da gostima odgovore na jednostavna pitanja o halalu. Ove pojave treba spriječiti ili ih uvesti u sistem. One vlasnicima mogu donijeti kratkoročnu korist, ali svima nama mogu uzrokovati dugoročnu štetu. Krenuli smo dobrim putem i ne treba dopustiti da to pojedinci pokvare. Agencija je već pokrenula određene aktivnosti, imamo na raspolaganju određene zakonske mogućnosti, ali nismo zadovoljni brzinom njihove implementacije. U ovoj oblasti potrebna nam je podrška inspekcijskih organa čije su mjere efikasnije. Nadamo se da će, zarad naše vjerodostojnosti, ukupnog ugleda i povjerenja turista, ova pitanja biti adekvatno riješena", kazao je Sakić za INS.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina postaje sve atraktivnija turistička destinacija čemu u prilog govori porast broja stranih turista i dobar rejting na skali najpoželjnijih halal turističkih odredišta. Porast broja turista pozitivno se odrazio i na inostrana ulaganja u turističke objekte i za očekivati je da će ovi trendovi biti nastavljeni, jer su halal turisti generalno dobro prihvaćeni u Bosni i Hercegovini.

"Ako je suditi po trenutnom broju stranih turista koji posjećuju BiH, onda se bez sumnje može reći da smo najinteresantniji turistima iz Turske, Kuvajta, Emirata drugih i zemalja Zaljeva. Veliki interes za posjete našoj zemlju izražen je u Maleziji i Indoneziji. Imajući u vidu sve ove pokazatelje, usuđujemo se zaključiti da se kotač pokrenuo i kretat će se u dobrom smjeru ako pokažemo koliko smo dobri domaćini i ispunimo očekivanja naših gostiju. Agencija je do sada halal certificirala devet turističkih objekata među kojima je nekoliko restorana, hotela, restorana hotela, ćevabdžinica i caffe restorana", dodao je Sakić.

Nadalje, kazao je Sakić, analiza ključnih parametara naše halal turističke ponude, pokazuje da nemamo osnova za uljuljkivanje i da je potrebno učiniti značajna poboljšana u svim segmentima turističke ponude.

"Da bismo mogli adekvatno odgovoriti na sve veće zahtjeve halal turista neophodan je planski pristup i sistemska podrška razvoju halal turizma u BiH što podrazumijeva i aktivno uključenje nadležnih ministarstava i svih turističkih organizacija i djelatnika", zaključio je Sakić.

Kopirati
Drag cursor here to close