Nekontrolirani izvoz

Udruženje peradara: Pozivamo nadležne institucije na racionalnije upravljanje rudom mrkoga uglja

Dodaju kako je Srbija ''važan strateški i ekonomski partner Bosni i Hercegovini i u duhu toga pozdravljamo ekonomsku suradnju naših zemalja''.
Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2022. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uslijed nekontroliranog izvoza uglja, koji se udvostručio u odnosu na prošlu godinu, potrebe bosanskohercegovačkog tržišta su ostale ''pothlađene'', stoji u priopćenju Udruženja peradara FBiH.

Najveći uvoznik (prema procjeni oko 90%) bosanskohercegovačkoga uglja je Srbija. Usporedbe radi, Srbija je, u jeku aktualne krize, onemogućila izvoz žitarica kako bi, prije svega, osigurala vlastite potrebe. Izvoz žitarica iz Srbije je, potom, omogućen u skladu sa kvotama koje je odredila Vlada Republike Srbije, a sve u cilju zaštite vlastitih potreba. Legitimno i logično.

Dodaju kako je Srbija ''važan strateški i ekonomski partner Bosni i Hercegovini i u duhu toga pozdravljamo ekonomsku suradnju naših zemalja''.

''Ali, Bosni i Hercegovini bi važniji partner morala biti – Bosna i Hercegovina. Tragom toga, nužno je uvesti kvote i kontrolirati izvoz, kako bi osigurali vlastite potrebe''.

Deficit uglja ozbiljno narušava stabilnost, ionako nestabilne, peradarske proizvodnje.

''Uzgoj brojlera je sofisticiran proces i zahtjeva uvjete izuzetno visokih temperatura (do 34 C). Stoga, ugalj kao energent je od vitalnog značaja za našu proizvodnju'', ističu iz Udruženja.

''Nemogućnost kontinuirane nabavke uglja, rokovi isporuke koji prelaze po 30 dana i divlji skokovi cijena... dodatno destabiliziraju našu proizvodnju i donose nam neizvjesnu zimu. A, nažalost, i poskupljenje naših proizvoda'', zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close