Udruženje peradara FBiH

Peradari poručuju: Predviđeni proračun je nedovoljan

''Svaki drugi rasplet, podrazumijeva limit poticajnih sredstava po pravnom subjektu na simboličnu visinu sredstava''.
Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2022. u 16:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvrštavanjem peradarske proizvodnje u "Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu", federalno Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva, pokazalo je sluh za probleme egzistencijalne prirode, koji potresaju bosanskohercegovačko peradarstvo, kao i tržište bijelim mesom, poručuju iz Udruženja peradara FBiH.

Kazali su kako ''osim zahvalnosti, imamo odgovornost i upozoriti, kako nadležne, tako i cjelokupnu potrošačku javnost, da je predviđeni proračun za peradarsku proizvodnju u iznosu 1 465 000 KM nedovoljan, a primjera radi, za brojlersku proizvodnju, predviđeni proračun iznosi 1 milijun KM''.

''Uzmemo li u obzir da se u Federaciji BiH, na godišnjem nivou, proizvede cca. 20 milijuna brojlera, dolazimo do podatka kako je predviđeni proračun nedovoljan i da bi se morao udvostručiti kako bi se ispoštovala programska dimenzija od 0,1 KM/kljun'', istaknuli su te dodali kako ''svaki drugi rasplet, podrazumijeva limit poticajnih sredstava po pravnom subjektu na simboličnu visinu sredstava, što za velike proizvođače predstavlja kozmetičku, a ne stratešku potporu''.

''Primjera radi, jedan utovljeni brojler konzumira, u prosjeku, 4 kg stočne hrane tijekom intenzivnoga tova i obzirom na naglo uzlazni trend rasta cijena žitarica, kao i projekcije cijene za naredne mjesece do trenutka stavljanja dotičnih novčanih sredstava u funkciju, cijena stočne će narasti za više od 0,01 KM-a po kilogramu, što poskupljuje proizvodnju za više od 0,05 KM-a po kljunu. Takvim raspletom, predviđeni milijun KM sredstava se brzo istopi'' ističu peradari.

''Identičan scenarij je i sa proizvodnjom 18-sedmičnih pilenki, kao i sa roditeljskim jatima; teške i lake roditeljske linije''.

Ističu kako je rezultat u konačnici isti, a proizvođači su u problemu egzistencijalnog razmjera te su potrošači suočeni sa cijenama koje nisu dugoročno održive.

''Pozivamo resorno ministarstvo i ministra Dedića na dodatne konzultacije i detaljniju analizu ovoga problema, kako bismo došli do strateškoga odgovora na krizu u kojoj se nalazimo''.

''Povećanje cijene piletine na tržištu, ne povećava dobit proizvođača, niti organizatora tova, naprotiv, cijenu finalnog proizvoda diktira cijena sirovine, u ovom slučaju žitarica, koja je porasla za 100%'', zaključuju iz Udruženja peradara FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close