Hitno

Udruženje i Sindikat kontrolora letenja: Potrebno što prije preuzeti kontrolu nad bh. nebom

Gospodarstvo / Flash | 28. 01. 2014. u 09:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ATCEUC (Air Traffic Controllers European Unions Coordination), Europski sindikat kontrolora letenja koji zastupa više od 14 tisuća kontrolora u 28 zemalja Europe, putem Action Day-a, najavljenog za 29.01.2014. god, želi da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog namjera Europske Komisije da liberalizuje zračni promet, te svoju zabrinutost zbog inicijative SES 2+, koja se bazira na performansu i uštedama novca, dok je sigurnost zračnog prometa stavljena u drugi plan, te predstavlja značajnu reorganizaciju službe kontrole letenja, sa ozbiljnim i nesagledivim posljedicama po sigurnost odvijanja zračnog prometa iznad Europe.

Raspon akcija koje će ATCEUC poduzeti u vidu Action Day-a će ovisno od države do države, ići od štrajka pa sve do strogog pridržavanja procedura kontrole letenja, koja će značiti značajno usporavanje a i manji protok prometa.

Udruženje kontrolora letenja u BiH i Sindikat kontrolora letenja u BiH, putem priopćenja su dali punu podršku aktivnostima ATCEUC-a.

U protekloj godini, ATCEUC je u više navrata pokušao skrenuti pažnju Europskoj Komisiji na nedostatak sigurnosnih minimuma koji bi morali biti implementirani u plan racionalizacije.

ATCEUC je također zahtjevao da se planovi za budućnost postave prema realističnoj slici zračnog prometa u Europi, uzimajući u obzir, između ostalog i ekonomsku krizu. Nakon što je generalni štrajk prvobitno bio najavljen listopadu 2013. godine, ATCEUC je od Europske Komisije dobio uvjerenje da su konačno spremni na razgovore o stavu struke po ovom pitanju, zbog čega je štrajk u listopadu odgođen.

Nažalost, pregovori nisu urodili plodom. U planu liberalizacije Europske Komisije i dalje nedostaju pravi sigurnosni ciljevi, a navedeni ciljevi ekonomičnosti su u potpunosti nerealni.

''Ovakav izgled planova Europske Komisije će ugroziti sigurnost zračnog prometa, što će se odraziti i na Bosnu i Hercegovinu, njen zračni promet, kao i kontrolore letenja te stoga i mi izražavamo našu zabrinutost i ne možemo nijemo posmatrati ovaj proces'', navodi se u priopćenju.

Udruženje i Sindikat kontrolora letenja u Bosni i Hercegovini želi skrenuti pozornost na trenutnu situaciju kada je u pitanju kontrola letenja u BiH.

''Naime, projekt preuzimanja kontrole zračnog prometa nad BiH, kao što je poznato, se godinama odlaže. Iako su napokon učinjeni konkretni koraci ka prvoj fazi - tranziciji, zaposlenici entitetskih direkcija (FEDCAD i RSCAD) su od 1.1.2014.godine, preuzeti od strane Državne agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), i dalje postoje mnogi neriješeni problemi. Imenovanje direktora Agencije, čini se, neće biti završeno prije novih općih izbora u listopadu 2014.'', stoji u priopćenju.

Jedan od trenutno gorećih problema je degradacija kolega kontrolora letenja, a koji posjeduju ovlaštenja za obavljanje poslova kontrole letenja, u smislu njihovog razvrstavanja na poslove koji nisu „kontrolorski“.

Neadekvatna sistematizacija radnih mjesta BHANSA-e kontrolore letenja ostavlja po strani iako su za njihovo školovanje izdvojena značajna financijska sredstva, posebno u momentu kada njihovo znanje i stručnost mogu biti presudni za adekvatno preuzimanje kontrole zračnog prostora iz ruku naših susjeda. Posebno zabrinjava slučaj kontrolora letenja kojoj uopće nije ponuđen novi ugovor o radu u Agenciji (BHANSA) te je, ustvari, kolegica ostala bez posla, ističe se u priopćenju.

''Stiče se dojam da su kontrolori letenja prepušteni sami sebi, bez institucionalne brige za njihove egzistencijalne probleme i stvarne potrebe. Ne treba govoriti o tome kakvog utjecaja i traga to može ostaviti na adekvatno i sigurno odvijanje zračnog prometa iznad Bosne i Hercegovine.

Nova generacija odškolovanih oblasnih kontrolora letenja još uvijek čeka na početak operativnog rada, tj. na „frekvenciji„ a bez jasnih garancija kada će se to zaista i dogoditi. Rokovi su ponovo pomjereni, od predviđene sredine ožujka za kraj listopada 2014. godine.

Tehnički aspekt preuzimanja kontrole letenja iznad BiH također ima svoje nedostatke i nije u potpunosti završen.

Ovim putem apeliramo na sve relevantne institucije, da što hitnije pronađu rješenje za gore navedene probleme a „oštećene“ kontrolore letenja vrate na radna mjesta za koje su se uspješno školovali.'', navedeno je u priopćenju.

Udruženje i Sindikat kontrolora letenja pozdravljaju sve napore Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine da se ovaj projekt što prije uspješno privede kraju.

Također, Udruženje, kao i Sindikat stoje na raspolaganju za sve vrste suradnje, kako bi zajedničkim naporima napokon preuzeli kompletan zračni prostor Bosne i Hercegovine u svoje ruke.

Kopirati
Drag cursor here to close