Jelka Miličević

U prošloj godini u FBiH smanjen akumulirani proračunski deficit

Gospodarstvo / Flash | 01. 06. 2016. u 15:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarica financija FBiH Jelka Milićević izjavila je danas u Sarajevu da je u prošloj godini u proračunima Federacije, županija i općina, kao i u izvanproračunskim fondovima smanjen akumulirani deficit.

U pauzi sjednice Fiskalnog koordinirajućeg tijela FBiH, Milićević je istaknula da je u 2014. taj deficit iznosio 435,1 milijun KM, a u 2015. oko 378,8 milijuna KM, što je smanjenje za 56,3 milijuna KM.

Precizirala je da je na nivou Federacije u 2014. akumulirani deficit iznosio 173,3 milijuna KM, dok u 2015. iznosi 83,1 milijun KM, a kad su županije u pitanju, u deficitu su bili Unsko-sanska, Bosanskopodrinjska, Zapadnohercegovačka i HBŽ.

Milićević je navela da je na sjednici razgovarano i o poboljšanju informacijskih sustava u županija, što bi im omogućilo da preuzmu na sebe tehnički dio planiranja budžeta, a u sljedećoj fazi bi to bilo urađeno i na nivou općina.

Dodala je da će u nastavku sjednice predstavnici USAID-a predstaviti registre parafisklanih nameta i poreza po županijama i na nivou FBiH, koji bi određenim stimulativnim mjerama trebali biti harmonizirani.

Milićević je rekla da se ministri financija na svim nivoima vlasti susreću s istim problemima i zahtjevima, zbog čega je nužna njihova koordinacija.

Kopirati
Drag cursor here to close