toplinska izolacija

U Mostaru otvorena međunarodna konferencija SFERA 2016

Gospodarstvo / Flash | 03. 11. 2016. u 11:15 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara otvorio je u četvrtak u Mostaru II. međunarodnu znanstveno- stručno konferenciju SFERA 2016. koja će se baviti temama vezanim za oblikovanje i toplinsku izolaciju fasadnih zidova s osvrtom na tradicionalni i suvremeni pristup.

Predsjednik FBiH, koji je pokrovitelj II. znanstveno-stručnog skupa SFERA 2016. izrazio je nadu kako će ona potaknuti sve razine vlasti, javni i privatni sektor, da svjesno i odgovorno pomišljaju o uštedama energije te rade na usvajanju i harmoniziranju regulative s propisima EU.

„Zasigurno će se kroz raspravu na Konferenciji razmijeniti znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva te otvoriti mogućnost uspostavljanja međunarodne i domaće suradnje u okviru ostvarivanja veće energetske učinkovitosti objekata, što u konačnici rezultira zaštitom okoliša, održivim razvitkom gospodarstva i poštivanjem suvremenih standarda koje ćemo vrlo brzo morati prilagođavati na europskom putu“ ocijenio je predsjednik FBiH.

Prvenstveno je obveza na razini vlasti FBiH, odnosno županija donijeti propise koji će, smatra Čavara, ne samo regulirati, nego i unaprijediti ovu oblast sukladno obvezama iz reformske agende FBiH, prije svega u potrebi donošenja zakona o energetskoj učinkovitosti, posebice u sektoru gospodarstva što je i tema većine znanstvenih i stručnih radova na ovoj konferenciji.

Podsjetio je kako je svrha tog zakona ostvariti ciljeve održivog energetskog razvitka, smanjenje negativnih utjecaja na okoliš, povećanje sigurnosti opskrbe energijom, zadovoljavanje potreba za energijom krajnjih potrošača, te ispunjavanje međunarodnih obveza koje je preuzela BiH u pogledu smanjenja emisije stakleničkih plinova vezano za direktivu i energetsku učinkovitost EU.

Dekan Građevinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru Suad Špago istaknuo značaj konferencije za obrazovne institucije.

„Danas u eri nekontrolirane potrošnje prirodnih resursa, kada se civilizacija suočava s jednim od najvećih izazova, problemom globalnog porasta temperature i klimatskim promjenama sa svim posljedicama koje donosi, potrebno je u skladu s tim prilagoditi i tehnologiju suvremene gradnje“ ustvrdio je dekan Špago napominjući kako je za to neophodno stjecanje novih znanja i iskustava te da upravo ovakvi skupovi daju priliku da se kroz razmjenu mišljenja i dobrih praksi grade strategije daljeg razvoja struke.

Direktorica agencije Sfera Naida Memić podsjetila je kako je ovo drugi po redu međunarodni naučno-stručni skup u organizaciji te novinsko- marketinške agencije te da su ovogodišnji organizatori dvodnevne Konferencije još i Građevinski fakultet Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar i INSTITUT GIT d.o.o

Najavila je i dvije stručne konferencije za sljedeću godinu - prvu na temu "Beton" i drugu "Otvori".

Pored tema usko vezanih za temu konferencije i predstavljanje tvrtki iz ovog programa, prvoga dana, uz ostalo, obrađivat će se i teme energetske efikasnosti - opcije za financiranje i implementirani projekti, zatim malteri korišteni pri restauraciji kula Tara i Halebija, te pratećih objekata uz Stari most u Mostaru.

Tijekom drugog dana konferencije, prisutni će moći uživati u prezentaciji o izgradnji studentskog paviljona te predstavljanju vodiča za energetsku efikasnost.

Kopirati
Drag cursor here to close