edukacija

U Mostaru održan seminar o arbitražnom rješavanju sporova

Gospodarstvo / Flash | 07. 12. 2015. u 17:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sektor za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH organizirao je u ponedjeljak u Mostaru besplatan seminar za gospodarske subjekte pod nazivom "Arbitražno rješavanje sporova".

Svrha je seminara upoznati gospodarske subjekte s arbitražnim načinom rješavanja sporova, izvansudskom metodom rješavanja sporova, sigurnom, brzom, efektivnom i učinkovitom alternativom sudskom rješavanju sporova, s posebnim osvrtom na arbitražne klauzule i prednosti arbitražnog postupka u odnosu na sudski postupak.

Seminar je namijenjen svima koji, u svrhu prodaje, kupovine, razvoja poslovnih odnosa, pregovaraju i sklapaju ugovore s drugim pravnim ili fizičkim osobama, kojima između ostalih reguliraju i moguće načine rješavanja eventualnih sporova proizašlih iz ili temeljem zaključenih ugovora.

Po riječima direktora ECOS Instituta za edukaciju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Duljke Hasića, prednosti rješavanja sporova arbitražom u odnosu na redoviti sudski postupak su brzina, učinkovitost, jednostavnost te manji troškovi postupka. Pri Arbitražnom sudu Vanjsko trgovinske komore trenutno se rješava na stotine arbitražnih sporova, kazao je on, te dodao kako rješavanje sporova između gospodarskih subjekata u redovitoj sudskoj proceduri traje nedopustivo dugo, u prosjeku čak oko šest godina.

Zbog toga se veliki broj gospodarskih subjekata nalazi u veoma teškom stanju pa nakon, takvog vođenja sudskih sporova, često ulaze u stečaj ili likvidaciju. Dužina sudskih sporova također je jedan od razloga zbog kojih veliki broj gospodarskih subjekata ima blokirane račune, njih čak oko 70 000. S druge, pak, strane rješavanje sporova arbitražnim postupkom traje oko šest mjeseci.

Direktor ECOS Instituta za edukaciju smatra kako se arbitražnim rješavanjem sporova šalje pozitivan signal i domaćim i stranim investitorima, posebice jer strani investitori izričito traže arbitražno rješavanje sporova.

Mogućnost arbitraže će unaprijediti poslovnu aktivnost, stvoriti sigurnost kod investitora te ubrzati rješavanje sporova, naglasio je on. Na pitanje koliko se često javljaju sporovi između gospodarskih subjekata u BiH, prof. dr. Mile Lasić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kazao je da u posljednje vrijeme sve češće.

On je dodao kako se u svijetu 90 posto međunarodnih i trgovačkih sporova rješava arbitražom, a 10 posto redovitim sudskih putem, dok je u BiH situacija obrnuta, 90 posto sporova se rješava redovitim sudskim putem, a 10 posto arbitražnom, no da se to mijenja u BiH te se povećava broj sporova koji se rješavaju arbitražom.

Ponovio je kako strani investitori uvijek ugovaraju arbitražu i brzo rješavanje sporova te da postoje sporovi velike vrijednosti, od kojih neki čak prelaze vrijednost preko milijardu eura. Seminari ovakve vrste ranije su održani u Goraždu, Bihaću, Banjoj Luci i Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close