BATA

U Mostaru obilježen Svjetski dan akreditacije

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2016. u 11:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarska komora FBiH u Mostaru je organizirala druženje povodom svjetskog dana akreditacije. Tim povodom prezentaciju je održao direktor BATA-e Željka Medaka.

Inače, 9. lipnja obilježava se Svjetski dan akreditacije kao jedinstvena globalna inicijativa, koju su zajednički pokrenuli Međunarodni akreditacijski forum (IAF) i Međunarodna organizacija za suradnju u području akreditiranja laboratorija (ILAC), u cilju upoznavanja javnosti sa značenjem akreditacije.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je način na koji akreditacija može poslužiti kao globalni, instrument podrške javnoj politici u svim područjima u javnom sektoru — kako na razini državnih organa, tako i na razini regionalnih i lokalnih organa vlasti.

''Ove godine smo u Institutu za akreditiranje Bosne i Hercegovine donijeli odluku da u okviru Svjetskog dana akreditacije organiziramo Tjedan akreditacije u BiH i da upoznamo širu javnost sa sustavom akreditiranja u Bosni i Hercegovini i važnosti akreditacije u širem kontekstu'', rekao je Medak.

Dakle, sustav akreditiranja u Bosni i Hercegovini zasniva se i sukladan je sa zahtjevima Uredbe 765/2008 i standardom EN ISO/IEC 17011 i provjeren je od strane Europske akreditacije kEA). Provođenje sustava akreditiranja Bosne i Hercegovine u nadležnosti je Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine, BATA-e.

Na nacionalnoj razini sustav akreditiranja Bosne i Hercegovine reguliran je sa dva zakona, Zakonom o akreditiranju u Bosni i Hercegovini i Zakonom o osnivanju Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine.

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine uspostavljen je 2002. godini i od tada je u Bosni Hercegovini akreditirano(ovo su informacije sa 31.05.) 90 tijela, od čega je 61 ispitna laboratorija, 9 umjernih/kalibracionih laboratorija, 19 inspekcijskih tijela i 1 certifikacijsko tijelo.

BATA institut je prošao veoma zahtjevan proces ocjenjivanja od strane Europske akreditacije u 2012. godini, kojim je potvrđeno da BATA radi u sukladnosti sa ISO/IEC 17011 i uredbom 765/2008 i od tada je BATA bilateralni potpisnik Europske akreditacije. Godinu iza toga BATA institut je potpisao i ugovor i postao punopravni član Međunarodne organizacije za suradnju u području akreditiranja laboratorija (ILAC). Dakle, BATA-ini certifikati u području ispitivanja, umjeravanja/kalibracije i inspekcije su priznati u cijeloj Europi i u cijelom svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close