Ostaju duže

U Hercegovini ima novih 150 turističkih ponuda

Gospodarstvo / Flash | 10. 05. 2017. u 13:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unapređenje turizma kao najbrže rastuće gospodarske grane u Bosni i Hercegovini, kao i predstavljanje poslovnih modela koji su imali izvrsne rezultate u Hercegovini i Krajini bili su tema konferencije koja je danas organizirana u sklopu projekta MarketMakers.

Taj projekt je podržala vlada Švicarske, a implementira konzorcij Kolektiv (posao.ba), Helvetas Swiss Intercooperation i turistička agencija Centrotours.

Članica projekta MarketMakers uime Kompanije Kolektiv (Posao.ba) Vildana Mandalović istaknula je za Fenu da su prije tri godine započeli aktivnosti u sektoru turizma u Hercegovini te da su između ostalog zaključili da je ostvaren mali broj noćenja.

''Radom smo poboljšali turističku ponudu Hercegovine i danas imamo dodatnih 150 turističkih ponuda koje omogućavaju turistima da se zadrže sedam do deset dana'', pojasnila je.

Također je naglasila da je veliki broj turističkih agencija fokusiran na outgoing turizam, te da je cilj projekta da se strani turisti što duže zadrže u BiH. Zbog toga će, dodala je ona, na konferenciji učesnici govoriti najviše o razvoju ovog tipa turizma s posebnim akcentom na Sarajevo.

Direktor Centrotoursa Muamer Lutvić pak smatra da je najveći problem u turizmu nedovoljan angažman javnog sektora.

''Kada bi javni sektor funkcionirao bolje, Sarajevo bi bilježilo mnogo veći broj noćenja, iako je taj broj u stalnom porastu'', kazao je Lutvić.

Smatra da turizmu u BiH nedostaje znanje, infrastruktura i zakonski okvir te da svi trebaju zajedno raditi da bi otklonili sve prepreke razvoju tog sektora.

Cilj konferencije je, kako kaže, da govore o problemima u radu, ali i da predlože rješenja koja bi riješili u suradnji s nadležnim institucijama.

''Očit je veliki porast dolazaka iz cijelog svijeta u Sarajevo, ali mi kao država i društvo nismo baš uvijek spremni za sve što nam se događa'', pojasnio je.

Kopirati
Drag cursor here to close