Raštikijada 2016.

U Grudama skuhana najbolja raštika u Hercegovini

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2016. u 21:39 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu navečer je u Agroturizmu ''Marića Gaj'' u Ružićima kod Gruda održana peta jedinstvena gastro manifestacija ''Raštikijada 2016.'' - svojevrsno Svjetsko prvenstvo u kuhanju raštike. Pobjedničku, ujedno i najbolju raštiku u Hercegovini, skuhala je ekipa ''Hajdučke vrleti''.

''Raštika je biljka koja je odgojila generacije Hercegovaca, i najbolja je u vrijeme kada organiziramo Raštikijadu, čime na neki način obilježavamo kraj turističke sezone. Jedinstvena je i nitko drugo joj prije nas nije pokušao posvetiti pozornost'', kazali su organizatori.

Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove.

Ove godine nastupilo je 16 ekipa iz Hercegovine, Dalmacije i Slavonije. ''Dalmatinske i slavonske ekipe ostavljaju najbolji dojam. Jako su opušteni i veseli, a posebno cijene našu i prikazuju svoju tradiciju'', dodaju organizatori.

1. mjesto: Hajdučke vrleti
2. mjesto: Hotel Brotnjo
3. mjesto: Bilo Trade Zdena
Najšarmantnija ekipa: Herceg
Etno selo Međugorje

Peteročlani žiri, u kojem su, između ostalih, bili načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj te hrvatski političar i ekonomist Ljubo Jurčić - inače rodom iz Ružića, ocijenjivali su opći dojam, izgled i boju jela, gostuću, miris i čvrstoću mesa.

Osim nagrada za prva tri mjesta, proglašena je i našarmantija ekipa, a ove godine to je bila ekipa ''Herceg Etno selo Međugorje''.

Zanimljivo, ove godine na Raštikijadi se natjecala ekipa sastavljena od farmera iz RTL-ove emisije ''Ljubav je na selu'', a ekipu su činili Dražen Božić i Stanko Rajčić. A što je izjavio za Bljesak.info popularni Cvrca iz Ružića, poslušajte u nastavku.

Nakon dodjele priznanja i nagrada, uslijedio je kulturno-zabavni program te zajednička večera sudionika.

Portal Bljesak.info je medijski pokrovitelj Raštikijade.

Kopirati
Drag cursor here to close