Neispunjavanje uvjeta

U Federaciji zabranili uvoz 1.596 komada napitka Prime

Laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda NE ODGOVARA informacijama koje su dane krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem konzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju.
Gospodarstvo / Flash | 30. 11. 2023. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu / Mjestu carinjenja (GP/MC) Rajlovac - Sarajevo je danas zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 1.596 komada napitka Prime Ice Pop Hydration porijeklom iz Velike Britanije.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na MC Rajlovac – Sarajevo, uzeti su uzorci kontroliranog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda NE ODGOVARA informacijama koje su dane krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem konzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju na zdravlje ljudi.

Nadalje, utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepropisno deklariran, što je u suprotnosti s članom 6. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe (“Službeni list SFRJ”, broj: 53/1991).

Shodno tome, uvoz kontrolirane pošiljke je zabranjen, te je naređeno njeno vraćanje pošiljatelju, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć, priopćeno je danas.

Povučen u RS-u

I s tržišta Republike Srpske ranije je povučen proizvod "Prime Hidration. On je povučen iz razloga što ovaj proizvod nije skladu sa Zakonom o hrani kojim je propisano da je zabranjeno prometovati hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar.

Također je kontrolama u prodajnim objektima i prilikom uvoza utvrđeno da se na tržištu Republike Srpske ne nalazi proizvod "Prime Energy" koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a kod kojeg je utvrđeno da u sebi sadrži L-teanin što nije dopušteno u bezalkoholnim pićima.

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su u siječnju 2022. pokrenuli popularni youtuberi Logan Paul iz SAD-a i Olajide KSI Olatunji iz Velike Britanije.

Sedam žličica instant-kave ili dva napitka Prime

Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju. Međutim, neki od njih sadrže visoke doze kofeina, što može biti opasno, osobito za djecu u razvoju. Maksimalna preporučena doza za odrasle je 400 mg na dan, što bi značilo oko četiri šalice kave, odnosno sedam žličica instant-kave ili dva napitka Prime.

Prema organizaciji American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, djeca mlađa od 12 godina trebala bi u potpunosti izbjegavati kofein, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno.

Važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati različite simptome, uključujući nervozu, poteškoće sa spavanjem, glavobolju, bolove u trbuhu ili ubrzan rad srca i povećanje krvnog tlaka. Posebno je važno da djeca s problemima sa srcem izbjegavaju kofein. Posebno je opasno miješanje s alkoholom što može biti posebno problematično.

Kopirati
Drag cursor here to close