Naredba inspekcije

"Prime" se povlači s polica RS

Iz Inspektorata Republike Srpske pozivaju trgovce da, ukoliko do sada nisu informirani o povlačenju proizvoda, ne čekaju dolazak inspektora i samostalno uklone proizvod iz prometa.
Vijesti / Flash | 27. 11. 2023. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republička inspekcija za hranu povlači s tržišta Republike Srpske proizvod "Prime Hidration", a u skladu sa Zakonom o hrani kojim je propisano da je zabranjeno prometovati hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar.

Iz Inspektorata Republike Srpske pozivaju trgovce da, ukoliko do sada nisu informirani o povlačenju proizvoda, ne čekaju dolazak inspektora i samostalno uklone proizvod iz prometa, prenosi Srna. 

Kontrola pet uzoraka bezalkoholnog pića "Prime" pokazala je da deklaracija proizvoda, koja je obilježena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj, nije usklađena s važećom zakonskom regulativom i s originalnom deklaracijom, odnosno na njoj nisu navedeni svi potrebni podaci.

Utvrđeno je da navedeni proizvod koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u Registar hrane obogaćene nutrijentima koji vodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a što je zakonska obveza.

Hrana obogaćena nutrijentima je hrana kojoj se dodaju vitamini, minerali i ostale materije s određenim hranljivim ili fiziološkim efektom koja nije vitamin ili mineral.

Svaki subjekat u poslovanju hranom prije stavljanja na tržište Republike Srpske hrane za posebne prehrambene potrebe, dodataka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima obvezan je da podnese Ministarstvu zahtjev za upis hrane za posebne prehrambene potrebe, dodatka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima u Registar hrane za posebne prehrambene potrebe, Registar dodataka ishrani i Registar hrane obogaćene nutrijentima.

U dijelu ocjene zdravstvene ispravnosti, analizom je utvrđeno da su vrijednosti ispitivanih parametara u granicama referentnih vrijednosti definiranih važećim pravilnicima.

Iz Inspektorata podsjećaju da je kontrolama u prodajnim objektima i prilikom uvoza utvrđeno da se na tržištu Republike Srpske ne nalazi proizvod "Prime Energy" koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a kod kojeg je utvrđeno da u sebi sadrži L-teanin što nije dopušteno u bezalkoholnim pićima.

Kopirati
Drag cursor here to close