Ne ide

U Federaciji BiH u stečaju 74 poduzeća

Gospodarstvo / Flash | 14. 11. 2016. u 08:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH u stečaju se nalaze 74 poduzeća, piše Dnevni avaz pozivajući se na nezvanične informacije iz Federalne agencije za privatizaciju.

Riječ je o poduzećima u kojima se već određeno vrijeme provode stečajni postupci radi namirenja povjeritelja, odnosno zbog lošeg poslovanja gospodarskih subjekata.

Najviše poduzeća u stečaju, njih 32, nalazi se u Zeničko-dobojskoj županiji, 21 ih je u Unsko-sanskoj, a slijede Hercegovačko-neretvanska i Tuzlanska županija s po pet poduzeća u stečaju.

Avaz navodi da je federalno Ministarstvo pravde pripremilo prednacrt zakona o stečaju koji će biti upućen Vladi FBiH na razmatranje, a koji sadrži novinu prema kojoj se uvodi predstečajni postupak koji može pokrenuti samo sud, prnijela je Srna.

Predstečajni postupak, koji podrazumijeva financijsko restrukturiranje poduzeća, ili njegovo oživljavanje, ne može trajati duže od 150 dana.

Predsjednik Udruženja stečajnih upravnika u FBiH Nijaz Dervišić rekao je kako nije siguran mogu li se ovim zakonskim rješenjima ubrzati postojeći stečajni postupci.

"Problem je u tome što nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, što sporo teku sudski sporovi. Najveći problem vidim u unovčavanju imovine. Ni u ovom zakonu nije se imalo hrabrosti da se to definira, već je sve ostavljeno kao i do sada", naveo je Dervišić.

Kopirati
Drag cursor here to close