Forum Strategije EU-a

U Budvi počeo Forum za jadransku i jonsku regiju

Strategija uključuje Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Grčku te kandidate za članstvo u EU - Crnu Goru, BiH, Srbiju i Albaniju.
Gospodarstvo / Flash | 07. 05. 2019. u 18:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ U Budvi počeo Forum za jadransku i jonsku regiju

Forum Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), kojim Bruxelles četvrtu godinu zaredom nastoji potaknuti suradnju osam država u području prometa, zaštite okoliša, turizma, pomorstva i ribarstva, počeo je u utorak u crnogorskom gradu Budvi.

Strategija uključuje Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Grčku te kandidate za članstvo u EU - Crnu Goru, BiH, Srbiju i Albaniju.

Nakon što su nedavno Makedonija i Grčka postigle sporazum oko imena Sjeverna Makedonija i ta je država pridodana Forumu pa se iduće godine očekuju i njeni predstavnici.

Od pokretanja 2014. Strategija EUSAIR približava zemlje tzv. zapadnog Balkana u njihovu procesu integriranja u EU. Zajedničkim projektima, koje financira EU, to područje od osam zemalja i 70 milijuna stanovnika nastoji se prometno povezati, također povezati zaleđe s primorjem, smanjiti onečišćenje mora i potaknuti održivi turizam, prenosi Hina.

Jadranski i jonski bazen prirodni su vodni put koji prodire duboko u EU, nudi najpovoljniju morsku rutu s Dalekog istoka putem Sueskog kanala, zahvaljujući čemu je udaljenost tržišta zapadne Europe manja za 3000 km nego putem sjevernih luka. To pruža potencijal za poboljšanu povezivost kopna i mora i intermodalni prijevoz, čime se povećava konkurentnost gospodarstava u zaleđu.

Kopirati
Drag cursor here to close