Sedmi forum civilnog društva zapadnog Balkana

Borba protiv korupcije glavni zaključak Foruma u Tirani

Glavne teme ovogodišnjeg Foruma bile su uloga organizacija civilnog društva u promociji regionalne suradnje, stanje u kojem se nalazi socijalni dijalog, te jačanje uloge civilnog društva na zapadnom Balkanu.
Gospodarstvo / Flash | 03. 05. 2019. u 15:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedmi forum civilnog društva zapadnog Balkana okupio je u Tirani 180 predstavnika organizacija civilnog društva iz Europske unije i država zapadnog Balkana, te institucija Europske unije, međunarodnih organizacija i vlada iz regije. 

Glavne teme ovogodišnjeg Foruma bile su uloga organizacija civilnog društva u promociji regionalne suradnje, stanje u kojem se nalazi socijalni dijalog, te jačanje uloge civilnog društva na zapadnom Balkanu. 

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), kao najstarija i najveća sindikalna organizacija u našoj državi sudjelovao je, kao i na svim prethodnim forumima. 

Sudjelovao je i predsjednik Europskog ekonomsko-socijalnog komiteta Luca Jahier, zamjenik ministra za europska i međunarodna pitanja Sokol Dedja, direktorica EEAS Angelina Eichorst i generalni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Mailinda Bregu. 

Sudionici su, na kraju dvodnevnog zasjedanja, usvojili Završnu deklaraciju s preporukama organizacija civilnog društva koje su istaknute tijekom foruma. 

Završna deklaracija ima 65 točaka, a sudionici traže od EGSO-a (Europski gospodarski i socijalni odbor) da taj dokument proslijedi vladama u regiji, europskim institucijama, Vijeću za regionalnu suradnju, Međunarodnoj organizaciji rada, Vijeću Europe i poljskom predsjedništvu sastanka na vrhu država zapadnog Balkana u Poznańu. 

''Sudionici pozivaju na provođenje preporuka iz završnih deklaracija prethodnih EGSO-ovih foruma civilnog društva zapadnog Balkana, koje su iznesene za oblasti kao što su borba protiv korupcije, sloboda izražavanja i medija, zapošljavanje mladih, prava žena i osnaživanje njihova položaja, održiv rast i zapošljavanje, migracije i prava manjina na zapadnom Balkanu'', navodi Služba za informiranje SSS BiH. 

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), koji predstavlja gospodarske i socijalne sastavnice organiziranog civilnog društva u Eeuropski kouropskoj uniji (EU) održao je sedmi Forum organizacija civilnog društva zapadnog Balkana uz potporu Europske komisije i Vijeća za regionalnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close