Dobrodošlica

Turčin ulaže 15 milijuna, a općina ga vara

Gospodarstvo / Flash | 06. 09. 2016. u 10:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski investitor i direktor dobojske firme "Bioil" Ismet Ozturkman uložit će, usprkos administrativnim preprekama s kojim se suočava u procesu stavljanja u pogon fabrike rafiniranog ulja u Kotorskom, još 15 milijuna KM u sektor poljoprivrede u BiH, objavila je Srna.

Prilikom posjete Agenciji za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH on je rekao da će novac uložiti u uzgoj suncokreta, te mlinske pogone za proizvodnju brašna koje želi otvoriti u BiH, potom u projekte hidroenergije do pet megavat-sati, a zainteresiran je i za kupovinu nekih od postojećih proizvodnih pogona radi bržeg pokretanja djelatnosti.

Kada je riječ o birokratskim preprekama s kojima se suočava, turski investitor je naveo kako je iznajmio pod zakup prostorije na području općine Doboj za pokretanje tvornice uz određene uvjete, koje ne poštuju, ni općinska administracija, ni vlasnik prostorija, priopćeno je iz FIPA-e.

Također, on već osam mjeseci čeka dobivanje nekoliko dozvola za konačno pokretanje procesa proizvodnje, iako je ispunio svoj dio obveza po ugovoru, poput zapošljavanja 60 osoba, uključujući i administraciju.

FIPA je preuzela na sebe obavezu da intervenira u ovom slučaju kod općinskih službi, uključujući i nadležna ministarstva kako bi investitor konačno mogao započeti svoj posao.

Iz Agencije smatraju kako ovakvi slučajevi nanose štetu imidžu BiH kao investicijskoj lokaciji, u trenutku kada je zemlji dragocjeno svako novo radno mjesto i kada ima kroničan nedostatak stranih ulagača.

''FIPA će ponuditi investitoru sve trenutno raspoložive projekte za koje je iskazao interes i pratit će ga kroz sve faze realizacije projekta, kako bi se izbjegli problemi dugotrajnog čekanja na izdavanje određenih dozvola'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close