Trump će morat na sud

Trump najavio eksploataciju nafte, a Obama je zabranio nova bušenja

Gospodarstvo / Flash | 21. 12. 2016. u 10:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je zabranio nova bušenja radi eksploatacije nafte i plina u saveznim vodama u Atlantskom i Arktičkom oceanu, što je jedan od njegovih posljednjih poteza u zaštiti okoliša prije nego što predsjedničku dužnost preuzme Donald Trump.

Obama je iskoristio zakon iz pedesetih godina 20. stoljeća koji omogućuje predsjedniku da ograniči područje za eksploataciju i bušenje. Aktivisti za zaštitu okoliša kažu da to znači da će se Trumpova buduća administracija morati obratiti sudu bude li željela poništiti tu odluku.

Zabrana se odnosi na 46,5 milijuna hektara saveznih voda uz obalu Aljaske u Čukotskom moru i većinu Beaufortova mora te 1,5 hektara u Atlantiku od Nove Engleske do zalijeva Chesapeake, prenosi Hina.

Trump, koji preuzima dužnost od Obame 20. siječnja, rekao je da će proširiti eksploataciju nafte i plina u moru. Nedavno je njegov tim za energetiku priopćio da bi njegova politika mogla biti povećanje proizvodnje u Čukotskom i Beaufortovom moru, kao i u srednjem i južnom Atlantiku.

Kopirati
Drag cursor here to close