Nulto stanje radiokativnosti

Sastanak u Vladi FBiH: BiH i RH zajednički rješavaju pitanje Trgovske gore

Naložena je izrada nultog stanja radioaktivnosti u okolini s bosanskohercegovačke strane, u blizini lokacije Čerkezovac.
Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2023. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas su s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem razgovarali o aktualnoj problematici izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, Čerkezovac, Republika Hrvatska.

Sastanku je nazočio i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Duobra suradnja

Aktivnosti na iznalaženju najboljih rješenja, a prvenstveno onih u korist zdravlja stanovnika kojih se najviše tiče zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, ovom prilikom su istaknute kao primjer dobre suradnje između državnih i entitetskih institucija.

S tim u vezi premijer Nikšić pozdravio je napore koji se zajednički poduzimaju, te izrazio punu podršku da ovo pitanje bude riješeno u najboljem interesu Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.



Ministar Košarac, istakao je da je, prema odluci Vijeća ministara, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koordinator nadležnih institucija u našoj zemlji, koje provode aktivnosti u vezi s Trgovskom gorom.

Iznio je i detalje o neophodnosti usuglašavanja radi poduzimanja daljih koraka, te potrebi intenziviranja suradnje svih nivoa kako bi ekspertski i pravni timovi došli do najboljih rješenja usmjerenih na zaštitu života i zdravlja stanovništva, kao i životne sredine.

Nulto stanje radioaktivnosti

Ministrica Pozder istaknula je da je Vlada FBiH na sjednici 11. svibnja donijela zaključke koji se odnose na financiranje i uspostavu dinamike provođenja aktivnosti, poput geoloških, geofizičkih i hidroloških radova, kao i izradu nultog stanja radioaktivnosti u okolini s bosanskohercegovačke strane, u blizini lokacije Čerkezovac.

Navela je i da su Fondu za zaštitu okoliša FBiH već dana zaduženja koja se tiču osiguranja novčanih sredstva za prvu fazu provođenja neophodnih aktivnosti, dok će naknadno za drugu fazu biti planirana sredstva u federalnom budžetu.

Također, ministrica Pozder potvrdila je da je u kontaktu s resornim ministrom iz Vlade Republike Srpske već dogovoreno da tematika Trgovske gore bude delegirana kao jedna od točaka predstojeće zajedničke sjednice entitetskih vlada, a koja će biti održana ove sedmice u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close