Primarni cilj

Košarac: U Sloveniju idem zbog Trgovske gore

''Slovenija, ne samo da ima iskustvo i stečena znanja, nego i posjeduje i trenutno dodatno proširuje svoje kapacitete za odlaganje istrošenog nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada'', rekao je Košarac.
Gospodarstvo / Flash | 16. 05. 2023. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boravit će u srijedu, 17. svibnja, u službvenoj posjeti Sloveniji. Košarac će se u Ljubljani, u odvojenim susretima, sastati sa slovenačkim ministrom ekonomije, turizma i sporta Matjažom Hanom i ministricom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Posjetit će Agenciju za upravljanje radioaktivnim otpadom u Ljubljani, te obići Glavno skladište radioaktivnog otpada.

U delegaciji s Košarcem prilikom posjete Agenciji za upravljanje radioaktivnim otpadom bit će i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Bojan Vipotnik, te predsjedtelj Pravnog i Ekspertskog tima za Trgovsku goru Željko Bogut i Emir Dizdarević.

Košarac je istaknuo da je primarni povod posjete Sloveniji razgovor o problematici izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

''Slovenija, ne samo da ima iskustvo i stečena znanja, nego i posjeduje i trenutno dodatno proširuje svoje kapacitete za odlaganje istrošenog nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada. Stoga bi najbolje rješenje bilo da se ovaj otpad odlaže na lokaciji na kojoj i nastaje u Sloveniji, kako je to propisano EU regulativom i standardima. U Sloveniji, kao zemlji članici EU, mi tražimo partnera u zaštiti životne sredine, a spremni smo im ponuditi i potpisivanje memoranduma o saradnji u ovoj oblasti'' - istaknuo je Košarac, navodi se u saopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close