Dosad nije išlo, ali...

Trebinje, Herceg Novi i Dubrovnik se nadaju zajedničkom turističkom projektu

Gospodarstvo / Flash | 29. 11. 2016. u 14:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nijedan zajednički projekt Trebinja, Herceg Novog i Dubrovnika do sada nije odobren, ali postoje naznake da bi kod Europske komisije u sljedećem razdoblju mogao dobiti "zeleno svjetlo" projekat iz oblasti turizma, rečeno je danas na sastanku "Značaj programa prekogranične suradnje za regiju".

Vrijednost projekta je oko 1,5 milijuna eura i ima za cilj osnažiti i proširiti turističku ponudu korištenjem prekograničnog pristupa i omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Kada je riječ o Trebinju, u okviru projekta bilo bi urađeno popločavanje Starog grada i rekonstrukcija Ljetnog kina.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić kaže da je nejasno zbog čega zajednički projekti nisu odobravani kada je riječ prekograničnoj suradnji ova tri susjedna grada, napominjući da su zaključili da za isti projekt ne mogu lobirati s više strana, piše Srna.

"Komisija koja ocjenjuje projekte treba da stekne utisak da smo suglasni, da nam je jedan cilj bez obzira što dolazimo iz tri zemlje", kaže Ćurić i dodaje da je preduvjet da projekt prođe da inicijativa dolazi od jedne strane.

On je pojasnio da su sva tri grada aplicirala s jednim projektom - "Turizam kao preduvjet prekograničnog razvoja i unapređenja teritorijalne suradnje", koji povezuje Trebinje, Herceg Novi i Dubrovnik, ističući da je prošao određene faze i da je sada u završnoj.

"Smatram da smo na pravom putu i ovakvim sastancima ubuduće ćemo doći do pravog cilja", rekao je Ćurić.

Predstavnici razvojnih agencija Herceg Novog i Dubrovnika istaknuli su da je turizam oblast koja objedinjuje i povezuje sva tri grada, te da su na taj način željeli skrenuti pazornost na najveće bogatstvo ove regije i da pokušaju privući što veći broj posjetitelja u sljedećem razdoblju.

Direktor dubrovačke razvojne agencije Andrea Novaković istaknula je da je projekt koji je kandidiran unutar trilateralnog programa prekogranične suradnje kandidiran prije nekoliko mjeseci i da očekuju da će biti odobren sljedećih mjeseci.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close