Transparentan i inkluzivan proces

Čista energija: U BiH veliki potencijal neiskorišten

Prvi panel „Reformska agenda za energetski sektor, status, izazovi i potencijali“ predstavio je reformu energetskog sektora BiH i njen značaj za održivu budućnost sektora, u svjetlu EU paketa čiste energije.
Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2022. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Definiranje puta Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji središnja je tema šestog Energetskog summita koji se od 23. do 25. ožujka održava u Neumu.

Prvi panel „Reformska agenda za energetski sektor, status, izazovi i potencijali“ predstavio je reformu energetskog sektora BiH i  njen značaj za održivu budućnost sektora, u svjetlu EU paketa čiste energije, te priprema Nacionalnog energetskog i klimatskog plana BiH (NECP) koji će utrti put tranziciji energetskog sektora BiH.

Prisutnima se na početku panela linkom obratio Nick Bridge, specijalni predstavnik britanske ministrice vanjskih poslova za klimatske promjene, podsjetio je prisutne na rezultate COP 26 i poslao jasne poruke o urgentnosti tranzicije sa ugljena na druge izvore, pristupu fondovima za klimatske promjene, obnovi prirodnog okoliša i investiranju u održive energetske izvore.

U uvodnoj prezentaciji Admir Softić, pomoćnik ministra, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH govorio je o obezama Bosne i Hercegovine (NDC, Sofijska deklaracija, Paket čiste energije, NECP) a Mak Kamenica, direktor USAID-ovog projekta asistencije energetskom sektoru osvrnuo se na stanje i izazove u reformi energetskog sektora.

Bosna i Hercegovina mora ubrzati svoju energetsku tranziciju od upotrebe fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima energije. Za taj proces potrebno je razvijanje novih strategija, planova, politika i provođenje legislativnih reformi na svim nivoima vlasti.

Posebno je važno pojednostaviti procedure za ishodovanje dozvola privatnim investitorima koji žele uzeti aktivno sudjelovanje u ovoj tranziciji te na taj način sudjelovati i u smanjenju efekta klimatskih promjena, neki su od zaključaka prvog panela Energetskog summita 2022.

Također, kako se moglo čuti, važno je građane i građanke BiH adekvatno informirati o svim procesima.

Kako je istaknuo Ognjen Marković, ekspert za energetiku USAID EPA projekta, jedna od prilika jeste novi investicijski ciklus za BiH bez kojeg nema energetske sigurnosti, a on treba da ide u pravcu dekarbonizacije i obnovljivih izvora energije.

Direktorica programa za Zapadni Balkan u Western Balkans AIRE centru, te osnivačica i direktorica u Sustineri Partners Biljana Braithwaite, naglasila je da je u BiH veliki potencijal neiskorišten, a važan faktor tranzicije je i dostupnost financijskih sredstava, jer je posebno važno imati odgovarajuće poticaje za obnovljive izvore energije.

U tom svjetlu posebno je važno imati i programe za lokalne zajednice koje tradicionalno imaju rudnike ugljenaa, kako bi proces tranzicije bio pravičan i inkluzivan, što je jedna od ključnih poruka direktora Svjetske banke za BiH, Crnu Goru i Središnju Aziju, Christofera Sheldona.

Foto:PR / Tranzicija ka čistoj energiji ključna tema energetskog summita u Neumu

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera je pozvala međunarodne i domaće partnere na svim nivoima da zajednički rade na inicijativama i akcijama koje će osigurati čistu i pristupačnu energiju za sve i ubrzati tranziciju ka „zelenim“ rješenjima.

U procesima kreiranja strategije i zakonskih regulatornih rješenja, prema riječima Lade Buševac, šefice ureda IFC-a, principi koji treba da se ugrade u cijeli proces su transparentnost i jednak tretman privatnog i javnog sektora.

Kao predstavnica privatnog sektora, Vildana Mahmutović, šefica odjela održivosti Adriatic Metals, istaknula je koliko je važno da svi u privatnom sektoru prate ekološke standarde i primjenjuju nove tehnologije.

Ministri energetike iz RS i FBiH su informirali prisutne o značajnim aktivnostima na gradnji elektrana na obnovljive izvore za koje se očekuje da budu pušteni u rad u narednih nekoliko godina.

Zaključeno je da je za optimalno korištenje novih kapaciteta na obnovljive izvore i osiguranje energetske sigurnosti elektroenergetskog sustava neophodno uspostaviti organizirano tržište električnom energijom i njegovo povezivanje s drugim tržištima u regiji i šire.

Energetski summit održava se uz međusobnu suradnju i podršku USAID misije u BiH, UNDP-a, Njemačke razvojne agencije GIZ, Izaslanstvo Europske unije u BiH i Britanskog veleposlanstva u BiH a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close