Predstavljen projekt

Tradicionalni domaći livanjski sir traži zaštitu autohtonosti

Gospodarstvo / Flash | 12. 04. 2016. u 10:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt pod nazivom "Tradicionalni domaći livanjski sir" prezentiran je u ponedjeljak u zgradi Općine Livno.

Kako se navodi u općinskom priopćenju, riječ je o projektu koji je Općina Livno, zajedno s Udrugom proizvođača autohtonog livanjskog sira "Cincar“, aplicirala Češkoj razvojnoj agenciji, a za ovu namjenu odobrena su sredstva u iznosu od oko milijun konvertibilnih maraka, s tim da će se projekt provoditi tijekom dvije godine.

Sredstva su, između ostalog, namijenjena za potrebe zaštite autohtonosti i izvornosti livanjskog sira, kao i za konkretnu pomoć malim proizvođačima sira, a najviše će se ogledati u izgradnji i opremanju profesionalnih mini sirana.

S detaljima projekta te potrebnoj dokumentaciji za prijavu na poziv upoznati su nazočni proizvođači sira, dok su potencijalni korisnici upoznati i s planom osnivanja i otvaranja zadruge za daljnje poslovanje u kojoj će biti izgrađeno i zajedničko skladište za zrenje sira i priprema za daljnji plasman proizvoda.

Prostorije za zadrugu osigurat će Općina Livno, a jednako tako, putem projekta, bit će otvoren i zavod za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije.

''Krajnji cilj ovog projekta je osigurati malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno sudjelovanje na tržištu. Pozivam stoga sve proizvođače, koji ispunjavaju uvjete, da se odazovu javnom pozivu i još aktivnije uključe u proizvodnju livanjskog brenda, koji zasigurno ima budućnost'', kazao je prigodom prezentacije načelnik općine Livno Luka Čelan.

Osim Općine Livno i Češke razvojne agencije, u projekt su uključeni i Vlada Hercegbosanske županije te Razvojni program ujedinjenih nacija UNDP.

Kopirati
Drag cursor here to close