Aarhus Centar Sarajevo

Topić: Nisam predsjednik Komisije za koncesije FBiH

Ivan Topić je rekao da on nije predsjednik Komisije za koncesije FBiH i objasnio zašto.
Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2023. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom priopćenja za javnost Aarhus Centra u kojem su se osvrnuli na rad i transparentnost Komisije za koncesije BiH, kontaktirao ih je zamjenik federalnog ministra prostornog uređenja, Ivan Topić.

Podsjećamo, Topić je spomenut u njihovom priopćenju kao osoba koja je federalnom Paramentu u travnju prošle godine predložena od strane Vlade FBiH za predsjednika Komisije za koncesije FBiH. Detalje oko toga je li prijedlog usvojen ili odbijen, iz Aarhus Centra nisu mogli pronaći nigdje, pa su u nastavku priopćenja Komisiju oslovljavali sa ''Komisija''.

U vrlo ugodnom telefonskom razgovoru Topić je rekao da on nije predsjednik Komisije za koncesije FBiH i objasnio zašto:

''Istina je da sam predložen od strane Vlade FBiH za predsjednika federalne Komisije za koncesije, jer sam ispunjavao sve uslove za tu poziciju. Međutim, Parlament FBiH je odbio usvojiti Vladinu odluku. Vlada je ponovo poslala prijedlog za imenovanje novih članova Komisije, ali Parlament se do sada nije očitovao po tom pitanju i mislim da prijedlog ni ovoga puta neće biti usvojen“.

Na pitanje Aarhus Centra znači li to da Komisija radi u starom sazivu, Topić je odgovorio: ''Tako je''.

Zanimljivo je da je mandat članova Komisije za koncesije Federacije BiH istekao još 2012. godine i da do danas niti jedan Vladin prijedlog novog saziva Komisije na Paralemntu nije prošao.

Dakle, dužnost već desetljeće bespravno obavlja Komisija oformljena u prvoj dekadi 2000-ih. Ništa tu ne bi bilo sporno da, po zakonu, mandat ne može biti duži od 10 godina.

''Dalje nećemo ići jer bismo mogli knjigu napisati, a ne priopćenje“, kaže direktorica Udruženja ''Aarhus Centra u BiH“ Emina Veljović.

''Drago nam je da se nakon našeg priopćenja i poziva da uspostavimo kontakt javio Topić. Uvijek smo tu za otvoren razgovor i ponovo pozivamo članove Komisije za koncesije FBiH da nam se jave, da uspostavimo kontakt i zajedno radimo za dobrobit zemlje i građana'', zaključila je Veljović.

Kopirati
Drag cursor here to close