Ako se ne nađe rješenje

Tomislavgrad: Prosvjednici najavili blokadu prometnica zbog bolesnih koza

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2016. u 16:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na županijskoj cesti koja povezuje Tomislavgrad i Blidinje u mjestu Lipa tijekom protekla dva dana održan je mirni prosvjed poljoprivrednika iz tomislavgradskih naselja Lipe, Mandina sela i Kongore kojim se traži hitnost rješavanja pitanja oboljelih koza od q- groznice na farmi u Mandinu selu.

Svojom mehanizacijom poljoprivrednici, njih pedesetak, izašlo je na raskrižje prometnice koja ide prema Blidinju da bi skrenuli pozornost nadležnim institucijama na nerješavanje problema njihova susjeda Ante Šarca kojemu je cijelo stado od 100 koza oboljelo od zarazne bolesti prenosive na ljude.

Kako je za Fenu kazao jedan od prosvjednika Vladimir Galić, koji na tom području ima farmu od četrdesetak krava, mirnim prosvjedom su nastojali probuditi svijest kod nadležnih institucija da problem zaraženih koza traje skoro dva mjeseca, a nitko ništa ne poduzima.

Po njegovim riječima, u krugu oko 5 kilometara od spomenute farme nalaze se njih još oko dvadesetak farmi na kojima je nalazi oko 4 tisuće krava i ovaca.

''Sad je pitanje zdravstvenog stanja naše stoke jer se ta bolest, kako struka kaže, prenosi zrakom te smo stoga zatražili od mjerodavnih općinskih predstavnika kao i veterinarske struke koji su bili danas kod nas, da se provede postupak ispitivanje farmi na ovom užem području'', kazao je Galić.

Također su u svom zahtjevu istaknuli da se stoka, koja se nabavlja negdje sa strane, prethodno zdravstveno ispita i provjeri da ne bi dolazilo do neželjenih i pogibeljnih situacija, kako za stoku, tako i za farmere.

Galić je istaknuto kako je dan rok do idućeg utorka da se nešto poduzme za zbrinjavanje oboljelih koza. U suprotnom će s mehanizacijom blokirati magistralne prometnice u Tomislavgradu.

Kopirati
Drag cursor here to close