Q- groznica

Tomislavgrad - Blidinje: Prosvjedi poljoprivrednika zbog oboljelih koza

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2016. u 10:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na županijskoj cesti koja povezuje Tomislavgrad i Blidinje u mjestu Lipa danas i jučer je održan mirni prosvjed poljoprivrednika iz tomislavgradskih naselja Lipe, Mandina sela i Kongore.

Kako se doznaje sa lica mjesta, sa svojom poljoprivrednom mehanizacijom na raskrižje prometnice koja ide prema Blidinju je izašlo njih pedesetak iz navedenih mjesta čime žele skrenuti pozornost nadležnim institucijama na problem oboljelih koza od Q- groznice na farmi koza u Mandinu Selu, gdje se još ništa konkretno ne rješava.

Nakon što su veterinari dijagnosticirali krajem veljače ovu zaraznu bolest na farmi koza u vlasništvu Ante Šarca, inače prenosivu na ljude, utvrđeno je da po zakonu ne postoji sustav mjere zaštite.

Dok se traži odgovor o daljnjem postupanju od nadležnih općinskih, županijskih i federalnih institucija vlasti što sa oboljelim kozama koje zakon ne prepoznaje, vlasnik te sporne farme Ante Šarac je u iščekivanju prema preporukama veterinara poduzeo adekvatne mjere osobne zaštite poput upotrebe odijela i maske te sam ulazi u prostor farme dok koze ne pušta van.

Međutim, zabrinutost okolnih farmera je kulminiralo ova dva dana te je iskazana bojazan u svezi sa širenjem te bolesti na njihova stada uglavnom farmi ovaca i krava.

Kopirati
Drag cursor here to close