Ministar oštro

Tegeltija: Što prije 'Konzum' napusti RS bolje i za njih i za građane

Gospodarstvo / Flash | 30. 05. 2017. u 12:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija tvrdi da, što prije 'Konzum' napusti tržište RS-a, bit će bolje i za 'Konzum' i za građane.

Ističući da je proces restrukturiranja 'Agrokora' kompliciran, Tegeltija je dodao da smatra da će posao u trgovinskom dijelu 'Konzuma' preuzeti njihova kompanija 'Mercator' te tako i dugovanja.

''Njihova procjena jeste da je financijski 'Mercator' u boljoj poziciji nego što je 'Konzum' i da će on to uspjeti refinancirati. Radi se o privatnim kompanijama, međusobno ugovorenim obvezama, ali s obzirom na to da je u taj proces ušla država, mislim da će gubici, koji će sigurno postojati kada je u pitanju cijeli koncern, biti mnogo manji, nego da se dogodila situacija kao s firmom 'Tuš' ili nekim drugim kompanijama'', rekao je Tegeltija.

Za RS, osim dobavljača, važno je, kaže, i pitanje zaposlenih u firmama 'Agrokora' u tom bh. entitetu, a uglavnom se radi o zaposlenim u trgovinskim lancima te očekuje da će početi da rade i u okviru novog poduzeća 'Mercatora'.

Smatra i da je normalno da dobavljači ne dostavljaju robu dok ne dobiju garancije da će im biti izmirene obveze.

Tegeltija je danas na pres-konferenciji u Banja Luci osporavao podatke opozicije navedene u materijalu za sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a povodom njihovog zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a.

Utvrdio je da je materijal koji je ponudila opozicija „neozbiljan“ te da su podaci netočni i da su usporedili stvari koje se ne zasnivaju na istoj metodologiji".

S druge strane, u sklopu stalnih nastojanja Vlade Federacije BiH da prati situaciju vezanu za moguće refleksije zbivanja u hrvatskom Agrokoru na bosanskohercegovački ekonomski prostor, danas su u Sarajevu razgovarali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, direktor Konzuma Tomislav Bagić i predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširević.
Na temelju informacije koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH, nastavlja se monitoring, posebno u dijelu dugovanja prema dobavljačima i kretanja broja zaposlenih.

Stajalište Vlade, sindikata, kao i predstavnika Konzuma, poslodavaca i dobavljača je da je najbitnije očuvanje radnih mjesta kako u samom koncernu, tako i kod dobavljača.
Kako su se u medijima pojavile različite informacije o broju zaposlenih, ovoj temi je posvećena posebna pažnja. Naglašeno je da je potrebno imati u vidu sezonsko zapošljavanje i da su oscilacije u ukupnom broju zaposlenih moguće, posebno u odnosu na kraj prethodne godine. Stoga podaci o broju prijavljenih radnika nisu najbolji pokazatelj, jer uključuju i sezonske radnike, odnosno radnike zaposlene na određeno vrijeme. U nekim firmama, kao u Ledo d.o.o. Čitluk, broj zaposlenih je povećan za 52.
U razgovorima je istaknuto, a to je jučer podržala i Vlada FBiH, da je potrebno formirati jedno tijelo na nivou Bosne i Hercegovine koje će pratiti stanje vezano za Agrokor.

No, Federalna vlada će, prema riječima premijera FBIH Fadila Novalića, i dalje davati vlastiti maksimalan doprinos što efikasnijem rješenju situacije nastale oko Agrokora. Najavljeno je da će s predstavnicima koncerna, sindikata i poslodavaca/dobavljača biti održavani redovni sastanci s ciljem praćenja provedbe akcionog plana u BiH i sagledavanja efekata na Federaciju BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close