Sretno!

Svjetski dan šuma u zemlji sa šumama i bez zakona o šumama

Gospodarstvo / Flash | 21. 03. 2017. u 08:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno je objavljeno kako se Bosna i Hercegovina nalazi na posljednjem mjestu u Europi kada je u pitanju zaštita šumskog bogatstva.

Naime, Svjetski dan šuma obilježava se 21. ožujka kako bi se istaknula važnost i vrijednost šuma za sve stanovnike našeg planeta, a ove godine tema je "Šume i energija".

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je kako se radi na pripremi prijedloga zakona o šumama, nakon čijeg usvajanja bi trebala biti donesena odluka o kriterijima za raspodjelu drvenih sortimenata iz državnih šuma.

Drvna industrija iz godine u godinu, kako je kazao Dedić, bilježi dobre rezultate kada je u pitanju izvoz iz naše zemlje, a u strukturi tog izvoza značajno učešće zauzima proizvodnja namještaja, odnosno finalnih proizvoda od drveta. Pored toga veliki broj naših firmi širom svijeta na različitim sajmovima dobivaju priznanja i nagrade za kvalitetu svojih proizvoda.

''Ovo je sektor koji možemo dalje razvijati i stvarati nove vrijednosti na dobrobit svih građana ove zemlje. Iz tog razloga, a uzimajući u obzir da šuma i šumsko zemljište čine više od 50 posto teritorije FBiH, potrebno je donijeti zakonski okvir na razini FBiH za bolji ambijent u oblasti šumarstva, a samim tim i drvne industrije. U Ministarstvu trenutno radimo na izradi prijedloga zakona o šumama u FBiH kojim ćemo obuhvatiti i određen broj prijedloga s održanih javnih rasprava'', izjavio je Dedić za Fenu.

Usporedo s tim, po njegovim riječima, urađen je i Šumarski program FBiH, a u sljedećih mjesec do dva može se očekivati i završen dokument Inventura šuma. To su također dva strateška dokumenta koja uz zakon o šumama prave dobre pretpostavke za planiranje u oblasti šumarstva.

''Očekujem da se prijedlog zakona o šumama nađe u parlamentarnoj proceduri u prvom polugodištu ove godine i da se usvoji, a nakon toga, kao što je to i zakon precizirao, donosi se odluka o kriterijima za raspodjelu drvenih sortimenata iz državnih šuma i to je ono što najviše zanima proizvođače namještaja i drugih finalnih proizvoda, hoće li i u kojim količinama imati na raspolaganju sirovine'', dodao je Dedić.

Podsjetio je da Federacija BiH od kraja 2009. godine nema zakon o šumama, te ukazao na potrebu njegovog donošenja radi očuvanja ovog značajnog resursa.

Kopirati
Drag cursor here to close