Glavni problem - cijena

Sve manje građana odlučuje se na kupnju drva za ogrjev

Ispada kako je sve manja financijska razlika između grijanja na struju i onoga na drva te se upravo zbog toga sve manje građana odlučuje kupiti drva za ogrjev.
Gospodarstvo / Flash | 12. 11. 2017. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro je sredina studenoga, vrijeme u Mostaru je, kao i obično, vrlo promjenljivo, tako da ima razdoblja kada je prava jesen, s dugim i teškim kišama, a s druge strane, nerijetko biva i “pravo proljeće”.

No, kako bilo, Mostarci se spremaju za zimu, a jedno od “gorućih” pitanja je i ogrjev.

Na južnom izlazu iz Mostara već godinama se u kamionima prodaju drva. Tako je i ove godine. U razgovoru s prodavačima drva doznajese kako je prodaja slaba, iz godine u godinu sve manje je onih koji se odlučuju na kupnju drva za ogrjev.

Razlog sve slabije prodaje drva leži i u cijeni, drva su svake godine sve skuplja, tako da se postavlja i pitanje što je uopće isplativije, grijanje na struju ili na drva.

''U tvrtki koja se inače bavi prodajom drva za ogrjev na veliko sada metar iscijepanih drva stoji više od 100 maraka. Ranije su oni nas “ubijali” cijenom, uvijek su drva kod njih bila jeftinija nego kod nas, ali, eto, sada su skuplji'', kaže za Večernji list jedan od prodavača koji prodaje drva na južnom izlazu iz Mostara, u naselju Rodoč.

 

O isplativosti toga posla kaže kako je prodaja drva tek puko preživljavanje. 

''Mora se raditi, ovdje smo već 25 godina i pošteno radimo. Ali uzalud sve kad je posla sve manje iz godine u godinu. Kod nas metar iscijepanih drva stoji 80 KM, pelet je enormno poskupio, a i nema ga za nabaviti, ali opet posla nema. Za jednu prosječnu obitelj trebalo bi biti dovoljno šest-sedam metara drva za cijelu zimu, a ako se koristi drvo u kombinaciji s ugljenom, onda još i manje'', naglasio je sugovornik.

Za kraj je kazao kako se najviše kupuje bukovina jer je najpovoljnija, a i najbolje grije.

Sve u svemu, ispada kako je sve manja financijska razlika između grijanja na struju i onoga na drva te se upravo zbog toga sve manje građana odlučuje kupiti drva za ogrjev.

Kopirati
Drag cursor here to close