Peći gutaju drva

Minusi ih iznenadili: Mostarci panično razgrabljuju ogrjev

Gospodarstvo / Flash | 12. 01. 2017. u 09:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da se Hercegovci nisu nadali, a tako ni pripremili za ovolike minuse, pokazuje i činjenica da se zadnjih dana razgrabljuju ugalj, drva i pelet.

Uslijed niskih temperatura, ali i jake bure, peći ovih dana ‘gutaju’ mnogo više materijala za ogrjev nego što su građani predvidjeli i pripremili, pa je stoga i posve jasno zašto su materijali za ogrjev trenutačno najtraženija roba u Hercegovini..

Drvosječa stalno u pogonu

Poduzeća koja se bave prodajom drva za ogrjev užurbano rade, baš kao i sitni prodavači uz cestu. Zaposlenik u poduzeću „Drvosječa“ u Mostaru nam kaže da tijekom dana od silnih narudžbi što drveta, što uglja, nije „stigao ni sjesti ni jesti“.

Ističe da dnevno isporuče desetak tura, a da je najtraženiji ugalj. S dva uposlena vozača u Mostaru isporučuju koliko stignu, a telefoni stalno zvone. U jednom trenutku u trgovinama u Mostaru nestalo je i peleta, što je izazvalo i blagu paniku među onim građanima koji se griju pećima na pelet, te su prebirali radnju do radnje u potrazi za peletom.

Srećom, u međuvremenu je stigao. Građani koji se griju na pelet, ističu da im peći ovih dana troše duplo više vreća. Slično je i s drvima. Loži se maksimalno, a temperature u kućanstvima se unatoč tome teško održavaju oko 20 stupnjeva, kada je razlika unutarnje i vanjske temperature i tridesetak stupnjeva.

Jutarnje temperature u Mostaru su oko minus deset stupnjeva Celzija, a metorolozi malo toplije vrijeme javljaju tek u četvrtak. No, uz koji stupanj više stižu nam i kiša i snijeg.

Skupa zima

Već je sada posve jasno da će ekstremna hladnoća ove zime građane dodatno koštati, bilo u vidu dodatnih metara drva, vreća peleta ili povećanih računa za grijanje. Inače, metar drva sada košta oko stotinjak maraka, tona ugljena dvjestotinjak maraka, a tona peleta oko tristotinjak maraka.

Ugalj je najjeftiniji, pa tako i najtraženija roba ovih dana, budući da su građani u postblagdanskom vremenu i poprilično tankih novčanika.

Kopirati
Drag cursor here to close