Konferencija u Mostaru

Suradnjom civilnog sektora i gradskih vlasti do boljeg Mostara

Projekt financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a nositelj projekta je češka neprofitna i nevladina organizacija People in Need (PIN).
Gospodarstvo / Flash | 16. 01. 2023. u 14:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poziv za dodjelu grantova za zajedničke aktivnosti nevladinog sektora i lokalnih vlasti predstavljen je na konferenciji "Sinergijom do pravednijeg i pristupačnijeg grada Mostara".

Grantovi za zajedničke aktivnosti, kojima je cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života, dodjeljuju se u okviru trogodišnjeg projekta "Mostar - Prostori koji pokreću".

Projekt financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a nositelj projekta je češka neprofitna i nevladina organizacija People in Need (PIN).

Foto: Bljesak.info / Konferencija u Mostaru: Suradnjom civilnog sektora i gradskih vlasti do boljeg Mostara

"Pokretanje inovativne zajedničke sheme bespovratnih grantova važna je prekretnica u ovom projektu. Program će povećati suradnju između civilnog društva i lokalne uprave, okupljajući ih kako bi zajednički rješavali probleme s kojima se suočavaju ranjive skupine", kazala je šefica političkog tima pri Britanskom veleposlanstvu u Sarajevu Helen Flewker.

Dodala je kako pravi razvoj grada predvođen građanima zahtjeva suradnju između civilnog društva i lokalnih vlasti.

"Drago nam je što tu suradnju možemo podržati na ovaj način. Kroz naš projekt očekujemo stvaranje platforme za dugoročnu suradnju i uspostavljanje inovativnih mehanizama komunikacije i suradnje za inkluzivniji grad Mostar za sve njegove građane", naglasila je Flewker.

Fokus na marginaliziranim skupinama

Cilj grantova je podržati inicijative civilnog i javnog sektora koje će biti zajednički korak prema unaprjeđenju kvalitete života Mostaraca, s posebnim fokusom na inicijative koje uključuju ciljne kategorije projekta, a to su osobe s invaliditetom, žene, mlade osobe, te osobe treće životne dobi.

Po riječima mostarskog gradonačelnik Marija Kordića projekt "Mostar - Prostori koji pokreću" započeo je spontano, a danas su njegovi rezultati itekako vidljivi kroz ljude i organizacije okupljene oko njega.

"Osim konkretnih intervencija na javnim, kako otvorenim, tako i zatvorenim površinama, važna komponenta projekta je jačanje suradnje nevladinog sektora i jedinice lokalne samouprave kao participativnog načina uključenosti u izgradnju boljeg i kvalitetnijeg društva i lokalne zajednice", dodao je Kordić.

Foto: Bljesak.info / Konferencija u Mostaru: Suradnjom civilnog sektora i gradskih vlasti do boljeg Mostara

Direktorica projekta ''Mostar - Prostori koji pokreću'' Veronika Jelinkova naglasila je da su grantovi za zajedničke aktivnosti nevladinog sektora i lokalnih vlasti Mostara jako važna aktivnost u okviru ovoga projekta.

"Ona se odražava na zahtjeve građana za daljnjim unaprjeđenjem suradnje s gradom u raznim temama vezanim uz lokalnu upravu. Radujemo se prijedlozima i rado ćemo ih podržati. U nadolazećim mjesecima uvest ćemo druge aktivnosti i sheme dodjele grantova i nadamo se da ćemo 2023. godinu doživjeti kao godinu s mnogo pozitivnih promjena za Mostar i njegove građane", istaknula je Jelinkova.

Velika očekivanja

Sudionica aktivnosti izgradnje kapaciteta u organizaciji Agencije lokalne demokratije (LDA) Mostar Mia Drmać naglasila je da čitav taj proces bio višestruko koristan.

"Osim što sam, kao predstavnica Grada Mostara, uspostavila kontakte s predstavnicima nevladinih organizacija u Mostaru i dodatno se upoznala s njihovim radom, imala sam priliku usvojiti brojna nova znanja. Tu bih istaknula 12 principa dobre lokalne uprave, identificiranje osobnih liderskih stilova, efikasno upravljanje grupom i vještine grupne komunikacije. Raduje me da će se suradnja Grada i civilnog sektora, ostvarena u periodu od rujna do studenog prošle godine, nastaviti kroz program grantova koji je danas predstavljen. Sigurna sam da će nevladine organizacije, sudionici programa izgradnje kapaciteta, imati kvalitetne prijedloge", kazala je Drmać.

Foto: Bljesak.info / Konferencija u Mostaru: Suradnjom civilnog sektora i gradskih vlasti do boljeg Mostara

Predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar i predstavnik civilnog sektora na aktivnostima izgradnje kapaciteta Igor Ledić kazao je da očekuje puno pozitivnih pomaka od danas predstavljenog programa grantova.

"Otkad se bavim aktivizmom za prava osoba s invaliditetom sudjelovao sam na mnogim edukacijama i treninzima. Ono što me fasciniralo na programima izgradnje kapaciteta u organizaciji LDA Mostar, pored odličnih trenera i kvalitetno odabranih tema, su nova prijateljstva i nove mogućnosti za buduću suradnju s drugim organizacijama i Gradom Mostarom. Od programa grantova očekujem puno pozitivnih pomaka i kvalitetnu suradnju između civilnog sektora i gradskih institucija za dobrobit građana, kao i pokretanje zajedničkih inicijativa koje će doprinijeti poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom u Mostaru", naveo je Ledić.

Foto: Bljesak.info / Konferencija u Mostaru: Suradnjom civilnog sektora i gradskih vlasti do boljeg Mostara
Kopirati
Drag cursor here to close