Banožić i Helez

Edukacija pilota - BiH i Hrvatska o suradnji u gašenju požara

Sastanak ministra obrane Zukana Heleza i ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića u Zagrebu
Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2023. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske, u utorak 20. lipnja 2023. godine, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar obrane BiH Zukan Helez imao je odvojeni sastanak sa ministrom obrane Republike Hrvatske Marijom Banožićem.

Školovanje kadeta

Tijekom sastanka, ministar Banožić je obavijestio kolegu Heleza da je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske spremno pristupiti potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva obrane BiH i Ministarstva obrane R. Hrvatske i Vrhovne komande NATO-a za Europu, s ciljem uspostavljanja razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru.

Tijekom 2019. godine, Ministarstvo obrane BiH je dalo suglasnost nadležnoj Vrhovnom zapovjedništvu NATO-a za Europu (SHAPE), ali je pandemija zaustavila ovu aktivnost.

Ministri Helez i Banožić su izrazili zadovoljstvo što je prošli tjedan u Sarajevu potpisan Bilateralni sporazum o suradnji MO BiH i MO RH za 2023. godinu, s naglaskom na školovanju kadeta, podoficira i oficira iz Oružanih snaga BiH na Akademiji u Republici Hrvatskoj.

Ministri su posebno razmatrali suradnju dvaju ministarstva na planu djelovanja u situacijama gašenja požara tijekom ljetne sezone.

Obuka pilota

U tom kontekstu, ministri su dogovorili da se pripremi sporazum o obuci pilota iz oružanih snaga BiH i Republike Hrvatske na postupcima gašenja požara u kojima se koriste helikopteri UH1 i UH2, a koje u svom sastavu imaju i Oružane snage BiH i Oružane snage Hrvatske.

Dodatnom obukom na višenamjenskim helikopterima UH2, Oružane snage BiH bi bile spreme da sa najsuvremenijom dodatnom opremom na helikopteru UH2 samostalno gase požare u Bosni i Hercegovini, bez traženja pomoći zemalja iz okruženja.

Tijekom sastanka izraženo je i očekivanje da će krajem rujna ove godine, ministar Banožić posjetiti Ministarstvo obrane BiH, što će biti dodatni poticaj Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Kopirati
Drag cursor here to close