CV

Stvari na koje trebate paziti prilikom ispunjavanja životopisa

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2016. u 08:38 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobro napisan životopis ponekad je od presudnog značaja za pozivanje kandidata na određeno radno mjesto, pa se potrudite da povećate šanse za dobivanje posla slanjem što kvalitetenijeg životopisa.

Iako se struktura životopisa mijenja, prilikom ispunjavanja ovog obrasca, na nekoliko točki je jako važno paziti.

Kontakt informacije
Iako se mnogima čini da se taj dio pravilno ispuni, važno je da u vašem životopisu, kao i na LinkedIn profilu koristite isti email i broj telefona, te da ste aktivni na njima. Također, pazite da je vaša email adresa profesionalna, te da ne sadrži vaš nadimak, strane riječi i sl.

Profesionalna titula
Pobrinite se da su vaši ciljevi kristalno jasni kad vam potencijalni poslodavac bude čitao životopis, te da ispod kontakt info i iznad povijesti vaših profesionalnih uspjeha napišete i za koji posao aplicirate (knjigovođa, marketing asistent...)

Postignuća na radnom mjestu
Poslodavci moraju znati što ste učinili kako biste doprinijeli rastu vašeg odjela, tima i tvrtke kako bi utvrdili vaše kvalifikacije i vještine. Ispod svakog radnog mjesta zapišite vaše zadatke, te poslovne projekte koje ste uspješno završili.

Dosadašnja radna mjesta
Kratku biografiju mjesta na kojima ste radili uz informacije o vašoj poziciji, imenu poduzeća te poslovima kojima se ono bavi.

Statistike
Umjesto da napišete da ste pomogli rastu poduzeća u kojem radite, dodajte u cijelu priču statistike, poput 'pomagao sam rastu profita za 10% tako što sam...'

Certifikati i uvjerenja
Svakako ih istaknite na kraju svog životopisa kako biste pokazali vaše dodatno obrazovanje.

Napomene:

1) Kada pišete svoj prvi životopis nemojte pretjerivati s količinom informacija. Sve što stane na jedan list papira sasvim je dovoljno, a sve više od toga naprosto je – previše!

2) Pišite u natuknicama, kratko i jasno! Cijele rečenice koriste se prilikom pisanja molbe i sažetka životopisa, ali ne i u samom životopisu. Životopis je vaš službeni dokument, a ne školski sastavak!

3) Životopis se stalno mijenja i dopunjava. To znači da forma, koja vrijedi za vaš prvi životopis, prestaje biti poželjna u trenutku kada steknete prvo radno iskustvo. Jednom kada ćete biti u prilici navesti nešto u rubrici Radno iskustvo, bit će vrijeme da rubriku Obrazovanje pojednostavite tj. izbacite iz nje smjerove koji ističu vaše područje interesa, temu diplomskog rada, pa čak i studentsku praksu! Preporuku profesora zamijenit će preporuka poslodavca.

4) Pravilo koje će vas pratiti tijekom cijele vaše karijere kaže: nikad, ali zaista nikad u životopisu nemojte iznositi netočne, nepotpune ili lažne podatke! Mogla bi vas neugodno iznenaditi činjenica da se takve neistine mogu vrlo lako uočiti ili provjeriti. Nemojte riskirati dobru poslovnu priliku zato jer ste se htjeli prikazati u drugačijem svjetlu.


Kopirati
Drag cursor here to close