Borba

Federacija: Pozicije u politici i poslovnom svijetu rezervirane za muškarce

Navedeno je da se žene u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim izazovima i barijerama na putu za ravnopravnost, i ta borba prisutna je već decenijama.
Gospodarstvo / Flash | 19. 03. 2021. u 18:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Horizontalna segregacija žena u visokoškolskom obrazovanju i na tržištu rada je evidentna, dok su u isto vrijeme više pozicije u politici i poslovnom svijetu uglavnom rezervirane za muškarce, pokazala je studija koju je proveo Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA).

Studija pod nazivom "Zastupljenost i angažman žena na liderskim pozicijama u javnim preduzećima u vlasništvu FBiH" provedena je u suradnji sa Vladom FBiH a finansirala ju je Vlada Velike Britanije, radi identifikacije glavnih barijera sa kojima se suočavaju žene u napredovanju na visoke pozicije.

Navedeno je da se žene u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim izazovima i barijerama na putu za ravnopravnost, i ta borba prisutna je već decenijama.

Iako žene predstavljaju više od 50 posto populacije i 59 posto studentske populacije u visokoškolskom obrazovanju, rodni jaz u pogledu nezaposlenosti i dalje je otporan na promjene, a stopa aktivnosti žena niska.

Osim toga, istaknuto je da krajem 1990-ih godina prošlog stoljeća dolazi do retradicionalizacije rodnih uloga u bh. društvu, te se javljaju različiti hibridni obrasci patrijarhalnih vrijednosti i normi koje ometaju žene da uspiju u karijeri.

U studiji su date konkretne preporuke za poboljšanje rodne raznolikosti u upravama, odborima i na menadžerskim pozicijama u javnim poduzećima u FBiH, kao i preporuke za stvaranje pool-a talenata kvalificiranih žena sa potencijalom za liderstvo, koje mogu pomoći da se rodne razlike brže prevaziđu, priopćeno je iz EFSA.

Kopirati
Drag cursor here to close