nešto više

Studenti iz Minnesote zasadili bio-vrt na farmi u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 31. 05. 2015. u 10:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana 'Nešto više' je organiziralo drugu po redu radionicu iz urbanog vrtlarstva na oglednoj farmi 'Nešto više' u Humi Lišanima, općina Mostar.

Na radionici su volontirali studenti sa svojom profesoricom iz Minnesote, SAD, sa College of Saint Benedict i Saint John's University. Studenti su posadili bio-vrt po instrukcijama i planu mr.sci Alme Rahimić, koji uključuje raznovrsno povrće, te ljekovito bilje i cvijeće koje se koristi kao prirodna obrana od štetnika u organskom uzgoju hrane.

UG 'Nešto više' već desetljeće radi na programima kulturne razmjene i ljetne prakse za studente ovih institucija u Bosni i Hercegovini, nakon što je preko 40 članova udruženja iz BiH diplomiralo na ovoj obrazovnoj instituciji. Do sada je BiH posjetilo, te volontiralo skoro stotinu američkih studenata.

Grupa studenata koja je zasadila bio-vrt je provela u BiH 21 dan, obilazeći najznačajnije znamenitosti naše zemlje, te veliki broj obrazovnih institucija od vrtića do fakulteta i NVO-a, s obzirom da je njihov fokus zanimanja obrazovanje.

U ponedjeljak, 01.06.2015., dolazi druga grupa studenata sa ove obrazovne institucije, čiji će članovi volontirati u nevladinim organizacijama u Banja Luci, Sarajevu i Mostaru naredna dva mjeseca (Univerzitetski preduzetnički centar Banja Luka, Kult Sarajevo, Mozaik Sarajevo, SOS Porodični centar Mostar, Altruist Mostar, Omladinski klub Novi val Blagaj i Nešto više Mostar).

Kopirati
Drag cursor here to close