Njihove i naše želje

Što nam 'neradnici' poručuju za Praznik rada

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine čestitalo je bh. građanima Međunarodni praznik rada uz želje za ubrzani ekonomski i socijalni razvoj zemlje...
Gospodarstvo / Flash | 30. 04. 2018. u 11:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na dan kada se prisjećamo duge i važna borbe za radnička prava, uime Vijeća ministara BiH i u svoje ime, želim istaknuti našu potpunu posvećenost i uporan rad na poboljšanju ukupnog standarda i povećanju zaposlenosti naših građana'', rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čestitavši Praznik rada.  

''Tri godine kasnije, i pored vidljivih rezultata, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni jer i danas mnogi naši građani još uvijek nemaju radno mjesto i ne primaju plaću kako bi živjeli život dostojan čovjeka, dok se mnogim koji rade krše prava i reducira kvalitetu radnih uvjeta. Zbog toga, svi zajedno moramo raditi više, bolje i u interesu države,  radnika i svih građana, provoditi reforme koje su teške, duge i ponekad bolne, ali reforme koje će nam pomoći da ojačamo privredu, privučemo nove investicije i otvorimo nova radna mjesta. Čestitam vam 1. svibnja - Međunarodni praznik rada i želim da ga provedete u miru i zdravlju sa svojim obiteljima i prijateljima'', piše u čestitki Zvizdića.


Milorad Dodik u svojoj je čestitki naveo kako će institucije Republike Srpske nastaviti biti maksimalno posvećene poštovanju radničkih prava.

Nadležni organi će, kako je naveo, u saradnji s predstavnicima sindikata i poslodavaca, poduzimati mjere da se sačuva što veći broj radnih mjesta, poboljša položaj radnika i stvore uvjeti za novo zapošljavanje.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je kako su ''povijesna simbolika Međunarodnog praznika rada i njegove vrijednosti, kao što su radnička prava, socijalna pravda i solidarnost, i dalje društveni ideali za koje se svi u Republici Srpskoj moramo zalagati''.

''Vlada RS-a je u posljednjih nekoliko godina provela niz sustavnih mjera, uključujući i Akcijski program za zapošljavanje, na osnovu kojih RS danas bilježi rekordnu zaposlenost, ali i rekordnu pokrivenost uvoza izvozom'', navela je.

Ministar rada u Republici Srpskoj (RS) Milenko Savanović izrazio je zabrinutost, jer se, zbog očekivanja bolje zarade, jedan broj mladih odlučuje na potragu za poslom u zapadnim zemljama.

''Cilj Vlade je da brojnim projektima financijske podrške, kao i stvaranjem boljih uvjeta za poslovanje i poboljšanje zakonodavnog okvira u oblasti rada i zapošljavanja, stvori ambijent da RS postane poželjna za ulaganje kapitala kako domaćim, tako i stranim investitorima'', naveo je Savanović u čestitki u povodu Međunarodnog praznika rada.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izrazio je danas nadu da će u tom bh. entitetu biti dodatno unaprijeđeni i poboljšani uvjeti rada i povećana zaposlenost te na taj način podignut standard svih građana. Naglasivši da je pravo na rad elementarno ljudsko pravo, Čubrilović je istaknuo da institucije dodatnim naporima moraju naći načina da pokrenu proizvodne kapacitete i poboljšaju ukupni gospodarski ambijent u tom bh. entitetu.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine čestitalo je bh. građanima Međunarodni praznik rada uz želje za ubrzani ekonomski i socijalni razvoj zemlje u kojoj će mladi dobiti šansu za bolje uvjete obrazovanja, života i rada.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH, i danas, veliki broj građana u Bosni i Hercegovini ne može ostvariti jedno od osnovnih prava - pravo na rad.

Statističke institucije u Bosni i Hercegovini, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku Republike Srpske provest će u travnju već trinaesti put istraživanje - anketu o radnoj snazi.

''Prema procjenama Ankete iz 2017. godine u BiH je bilo 1.026.000 osoba koja čine radnu snagu, u okviru koje je bilo 816.000 zaposlenih i 211.000 nezaposlenih osoba. Sve ovo dodatno nas obvezuje da svakodnevno ulažemo maksimalne napore kako bismo mijenjali takvo stanje'', priopćeno je.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović poželjela je građanima da praznik obilježe ''dostojanstveno, u duhu tradicije, sa svojim obiteljima, prijateljima i susjedima''.

''Uz želju da nam vrijeme koje je pred nama donese veće šanse, da se otvore nove perspektive i stvore bolji uvjeti za rad i život, upućujem vam iskrene čestitke'', kaže se u čestitki Mahmutbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close