OPSON 7

Ima li zaražene hrane u BiH?

Europski policijski ured u četiri je mjeseca zaplijenio više od 3620 tona i devet milijuna litara opasne hrane i pića te zbog toga uhitio 749 ljudi, priopćeno je iz te organizacije.
Gospodarstvo / Flash | 09. 05. 2018. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Krajem 2017. i početkom 2018. godine provedena je međunarodna operativna akcija OPSON 7, u kojoj je sudjelovala i BiH, a čiji će rezultati uskoro biti objavljeni na web stranici Direkcije'', navode za Bljesak.info iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela na upit o akciji koju je Europol u suradnji s Interpolom proveo u 67 država, među kojima se nalazi i Bosna i Hercegovina.

Europski policijski ured u četiri je mjeseca zaplijenio više od 3620 tona i devet milijuna litara opasne hrane i pića te zbog toga uhitio 749 ljudi, priopćeno je iz te organizacije.

Europol je u akciji OPSON 7 koju provodi s Interpolom, u razdoblju od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka ove godine izvršio više od 41 tisuće provjera na prodajnim mjestima, u morskim i zračnim lukama i na proizvodnim lokacijama u 67 država.
Zaplijenjeno je gotovo 3620 tona i više od 9,7 milijuna litara prehrambrenih proizvoda, stoji u priopćenju Europola. To je manja količina u odnosu na prošlogodišnju akciju kad je zaplijenjeno 9800 tona i 26,4 milijuna litara.


Riječ je o potencijalno štetnoj hrani i napicima, od svakodnevnih proizvoda poput alkohola, mineralne vode, začina, morskih plodova i maslinovog ulja, do luksuznih jela poput kavijara.

Ove godine je u akciji sudjelovala 67 država, među njima i BiH, kako su nam potvrdili i iz Agencije za sigurnost hrane BiH.
''Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, kao i sva ostala mjerodavna tijela u sustavu sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Biroa za suradnju s Interpolom, sudjelovala u provedbi akcije OPSON 7 koja je realizirana u 67 zemalja'', potvrdili su za Bljesak.info u ovoj Agenciji.

U mnogim državama obuhvaćenima istragom slučaj još nije zatvoren. Konačni izvještaj o rezultatima operacije bit će objavljen idućih mjeseci.

Operacija Opson, što na starogrčkom znači “hrana”, od 2011. se provodi svake godine, a u njoj svaki put sudjeluje sve više država.

Europolu i Interpolu pri provjerama pomažu carinske službe, policija i državna prehrambena regulatorna tijela, kao i partneri iz privatnog sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close