Mektić-Wigemark

Uspostavlja se puna suradnja BiH i EUROPOL-a

Tijekom sastanka su razmijenjena mišljenja o predloženim izmjenama Zakona o kaznenom postupku BiH koji je u parlamentarnoj proceduri, a tiče se provođenja odluke Ustavnog suda BiH.
Vijesti / Politika | 09. 04. 2018. u 15:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Sastanak Mektić i Wigemark

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i šef Izaslanstva Europske unije, odnosno specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark u ponedjeljak su razgovarali o mogućim rješenjima za uspostavljanje pune suradnje BiH i EUROPOL-a, zbog opravdane bojazni da bi zbog neprovođenja operativnog sporazuma, on mogao biti suspendiran.

Ministar Mektić je istaknuo da će učiniti sve da do toga ne dođe, te pojasnio da je kamen spoticanja nepostojanje suglasnosti između policijskih agencija o lokaciji zajedničke kontakt tačke za suradnju s EUROPOL-om i protivljenje MUP-a RS da sjedište bude u Direkciji za koordinaciju za policijskih tijela BiH.

Najavio je da će, ukoliko ne bude suglasnosti, iskoristiti zakonske ovlasti i donijeti odluku o kontakt točki i upućivanju časnika za vezu u sjedište EUROPOL-a u Hagu.

''Ne možemo više odugovlačiti uspostavu suradnje sa EUROPOL-om jer tamo se nalazi Europski centar za borbu protiv terorizma i previše je važno da naše agencije u svom radu razmjenjuju i koriste te analize i informacije'', kazao je Mektić.

Tijekom sastanka su razmijenjena mišljenja o predloženim izmjenama Zakona o kaznenom postupku BiH koji je u parlamentarnoj proceduri, a tiče se provođenja odluke Ustavnog suda BiH. 

Također, ministar Mektić je naglasio da se mora unaprijediti sigurnost izbornog procesa i glasovanja, kako bi se smanjile mogućnosti manipulacije i tako vratilo povjerenje građana u fer i demokratske izbore'', priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close