Posjete

Što je Košarac dogovorio u Rusiji

Na sastanku je istaknuto da su odnosi BiH i Ruske Federacije dobri i prijateljski…
Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2021. u 15:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zahvalni smo prijateljskoj Rusiji na konstantnoj podršci izvornom Daytonu, poštivanju ustavnog uređenja i jasno definiranih nadležnosti. Dobri odnosi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina trebaju biti okvir za unaprjeđenje naše ekonomske saradnje i jačanje ukupnih odnosa'', poručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Tri helikoptera

Naime, Košarac je sudjelovao na sastanku dopredsjedavajućih Komisije za trgovinsku i ekonomsku suradnju između BiH i Rusije, koja je održana u Kazanju, glavnom gradu Republike Tatarstan.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi BiH i Ruske Federacije dobri i prijateljski, te da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomske saradnje, s fokusom na sektor poduzetništva, poljoprivrede i turizma.

Naglašeno je da su ruske kompanije posebno zainteresirane za suradnju u oblasti energetike, gdje su zabilježeni najbolji rezultati, te hidropotencijala i zrakoplovstva. Navedeno je da su Republika Srpska i Ruska Federacija već ostvarile suradnju kupovinom tri helikoptera proizvedena u ruskoj tvornici helikoptera u Kazanju za potrebe MUP RS.

Zahvalnost zbog Schmidta

Košarac je izrazio opredjeljenje za nastavak i jačanje ukupnih odnosa s Ruskom Federacijom, budući da između dvije zemlje nema otvorenih političkih pitanja.

Ponovio je zahvalnost Rusiji na zvaničnom stavu da ne prihvati legitimitet Christiana Schmidta kao novog visokog predstavnika u BiH.

Ruska strana prihvatila je inicijativu ministra Košarca da se aktivno radi na potpisivanju memoranduma o suradnji u oblasti malih i srednjih poduzeća, pri čemu je utvrđeno da je organiziranje sektorskog pristupa najbolje za ostvarivanje konkretnih rezultata. Prihvaćena je također ideja da u okviru Komisije bude formirana radna grupa za poljoprivrednu suradnju, po uzoru na postojeću u oblasti energetike.

Na sastanku je bilo riječi i o otvaranju ruskog tržišta za nove agrarne proizvode iz Republike Srpske i Federacije BiH, poput mogućnosti izvoza crvenog mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda. Ruska strana izrazila je spremnost da ubrza aktivnosti kako bi taj cilj bio realiziran u što kraćem roku.

Oporezivanje

Usuglašeno je da u predstojećem razdoblju treba aktivno raditi na potpisivanju bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvojnog oporezivanja, što će omogućiti brojne olakšice i povećanje vanjskotrgovinske razmjene između dviju zemalja.

Košarac je informirao rusku stranu da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koji je dobio podršku Energetske zajednice. Istaknuto je da je usvajanje te odluke uvjet za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o mogućnosti zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Carinske euroazijske unije, pri čemu je ruska strana naglasila opredijeljenost da pruži podršku BiH u tom procesu. Košarac je predložio da ta mogućnost bude razmotrena i na ekonomskom forumu na Jahorini 2022.

Turizam

Kada je u pitanju suradnja u oblasti turizma, naglašeno je da bi uvođenje direktne avio-linije između BiH i Ruske Federacije bilo dobra osnova i dodatni poticaj za jačanje saradnje. Dogovoreno je da budu intenzivirane aktivnosti na promociji turističkih potencijala na obostranu korist.

Sastanak je održan u okviru zvanične posjete ministra Košarca Ruskoj Federaciji, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close