Novalić

Stečeni uvjeti za početak granskog pregovaranja

Gospodarstvo / Flash | 01. 06. 2016. u 10:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je da su se danas službeno stekli svi uvjeti za otpočinjanje procesa granskog pregovaranja.

''To je zadnja faza unutar onoga što zovemo radno-pravno zakonodavstvo nakon što smo usvojili Zakon o radu FBiH i dogovorili oko Općeg kolektivnog ugovora'', kazao je Novalić. Prošlog tjedna u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, podsjetio je, usvojene su izmjene i dopune Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, što je bio jedan od uvejta za objavu Općeg kolektivnog ugovora, koji će tijekom lipnja stupiti na snagu.

Novalić je danas u Vladi Federacije BiH održao sastanak sa predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH na čelu sa predsjednikom Salihom Kruščicom.

''Dogovoreno je da će pregovori za područje djelatnosti državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji započeti 9. i 10. lipnja. Time bih htio otkloniti špekulacije koje su došle na adresu Vlade FBiH da opstruiramo pregovore'', naglasio je Novalić na press-konferenciji nakon održanog sastanka.

Kako je i navedeno u Zakonu o radu, Vlada FBiH će sa vladama županija pregovarati i potpisati granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti državne službe.

Sastanku su prisustvovali i federalni ministri rada i socijalne politike te pravde, Vesko Drljača i Mato Jozić. Prije tog sastanka održan je sastanak i sa predstavnicima javnih kompanija i privrednih društava u kojima je Vlada FBiH većinski vlasnik, osnivač ili suosnivač.

Kopirati
Drag cursor here to close