Uspjeh

Srbi imaju najveće tehničko dostignuće 2015.

Gospodarstvo / Flash | 21. 11. 2015. u 15:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka industrija nafte i plina na godišnjem skupu u Dalasu proglasila je stroj projektiran u srpskoj kompaniji Solfins najvećim tehničkim dostignućem za 2015. godinu.

Kako je objavio Srbija Energy Mining portal, stroj je projektiran za kanadsku firmu Drillform, i služi za automatsko pritezanje navoja na cijevima za bušenje nafte čime je stvorena mogućnost da se iz opasne zone rada na platformama za bušenje sklone operateri.

Upravo zbog toga i mnogo veće pouzdanosti u odnosu na postojeća rješenja, taj stroj je, kako se navodi, vrlo dobro primljen od strane korisnika.

Solfins je u ovom projektu sudjelovao s još dvije kompanije – kanadskom firmom Miva Engeneering čiji je vlasnik Vladimir Šćekić diplomu stekao na Mašinskom fakultetu u Beogradu i spomenutom kanadskom firmom Drillform.

Značaj ovog priznanja za ove tri relativno manje kompanije je utoliko veći što je dobijen u konkurenciji s firmama koje izdvajaju milijarde dolara godišnje za razvoj novih proizvoda, kao što su National Oilwell Varco, Halliburton, Cameron International, and Schlumberger, navodi portal.

Poseban izazov su bili visoki zahtjevi naftne industrije koja zahtjeva vrlo pouzdanu opremu budući da zastoj na tornju za bušenje može koštati nekoliko stotina tisuća dolara dnevno.

Uz to, tornjevi se sele jednom do dva puta mjesečno, pa gabarit i masa opreme mora biti što manja, a uvjeti pod kojima radi oprema kreću se od pustinjskih 50 stupnjeva Celzijusa do rada pod snijegom i ledom i arktičkih -40 stupnjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close