Veliki dugovi

Spremaju se pojačane kontrole poreznih obveznika; Dug za PDV oko milijardu KM

Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2012. u 09:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Miro Džakula zatražio je od svojih suradnika da sačine izvještaj svih dužnika za PDV, posebno onih kojima je omogućeno odgođeno plaćanje, saznaje 'Dnevni avaz'. Popis će, naime, biti dostavljen svim članovima Upravnog odbora UNO, koji su nedavno za 'Avaz' kazali da nisu upoznati s konkretnim informacijama o dugovanjima za PDV. Inače, dug za PDV približava se nevjerojatnoj cifri od milijardu maraka.

Osim toga, saznajemo da je Džakula s godišnjeg odmora digao nekoliko inspektora, te se očekuje da će idućeg tjedna biti pooštrene kontrole izvršavanja obaveza, posebno ugovora o odgođenom plaćanju. Na udaru bi se mogla naći 'Sarajevska pivara', kojoj je odobreno odgođeno plaćanje duga za PDV, i to na 24 rate. Kako se saznaje, vlasnici Hilmo i Mujo Selimović ne poštuju svoje obaveze, te su među najvećim dužnicima u BiH, jer je njihov dug narastao na više od osam milijuna maraka.

Međutim, zahvaljujući SDA i njihovih kadrovima u UNO, posebno Hajrudinu Lagumdžiji, pomoćniku direktora za poslovne usluge, Selimovićima se godinama 'gleda kroz prste'.

Ministar financija FBiH Ante Krajina, kako kaže, također nema uvid u popis dužnika za PDV. Krajina smatra da je potrebno sve napraviti kako bi se naplatila dugovanja, te time omogućiti državi da funkcionira. On kaže da zakoni koje donosimo nisu sveto slovo. Treba ih mijenjati i prilagoditi kako bi išli u korist onih koji regularno posluju, a ne pojedinaca koji rade protiv zakona i protiv države.

"Apsolutno treba objaviti imena dužnika. Tu nemam nimalo zadrške i rezerve. Vjerujem da bismo time mnogo dobili. Pokazala su to iskustva u okruženju. Ima tvrtki kojima nije svejedno, jer ta referenca nije dobra za poslovne odnose, pogotovo ako se radi s inozemstvom", smatra Krajina.

Kada su u pitanju pojedici kojima je omogućeno odgođeno plaćanje, on kaže da u toj situaciji dug ne smije rasti. Princip je, kaže, da se tekuće obaveze izmiruju, a zaostaci plaćaju u ratama.

Ministar financija BiH Nikola Špirić nedavno je javno upitao tko je u Upravi za neizravno oporezivanje BiH davao instrukcije da se pojedinci dovedu u povlašteni položaj kada je u pitanju plaćanje PDV-a. "Javna je ocjena da kriminalci kontroliraju veliki dio javnih prihoda", izjavio je Špirić, a prenio 'Dnevni avaz'.

Kopirati
Drag cursor here to close