Plenković

Spašavamo gospodarstvo, a ne Todorića

Gospodarstvo / Flash | 31. 03. 2017. u 14:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hrvatske danas je jednoglasno usvojila zakon o sistemskim kompanijama čije je cilj zaštita gospodarstva i financijskog sustava, a ne spašavanje vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković. Vlada je u prvoj točki dnevnog reda jednoglasno usvojila Nacrt prijedloga zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, odnosno takozvani lex A.

"Predlažemo zakon koji bi se odnosio na gospodarska društva uz dva uvjeta, da imaju više od 5.000 zaposlenih i da im obaveze prelaze 7,5 milijardi kuna /milijardu eura/", rekao je Plenković i dodao da nije riječ o nacionalizaciji i državnom intervencionizmu.

Plenković se prije sjednice Vlade na kojoj je razmatran zakon, takozvani leks "Agrokor", sastao sa predstavnicima SDP-a, HNS-a i Živog zida, prenose hrvatski mediji.

Financijska agencija Hrvatske potvrdila je da su danas blokirani računi koncerna "Agrokor", te kompanija "Ledo", "Tisak", "Jamnica" PIK "Vrbovec" i "Belje", ali ne i "Konzuma".

Vlasnik "Orbika" Branko Roglić jučer je potvrdio da je njegova kompanija krenula u proces prinudne naplate "Agrokorovog" duga od 10 milijuna kuna /1,3 milijuna eura/, zbog kojeg su već u prosincu 2016. godine zaustavili isporuku robe koncernu, prenose hrvatski mediji.

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi eura, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga "Agrokora". Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjeritelja ovoga hrvatskog koncerna, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close