Javna rasprava

Spahić: Preračun mirovina ne dolazi u obzir!

Gospodarstvo / Flash | 27. 06. 2016. u 13:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije u ponedjeljak je organiziralo Javnu raspravu o Nacrtu zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH.

Tim povodom u izjavi za medije vršitelj dužnosti pomoćnika federalnog ministra rada i socijalne politike Kenan Spahić je kazao kako je današnja rasprava još jedna prilika da umirovljenici iznesu svoje mišljenje, sugestije i primjedbe vezane za novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH.

Komentirajući Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je u posljednje vrijeme izazvao dosta rasprava u javnosti Spahić je kazao kako u ministarstvu smatraju kako je zakon dobar i kako ministarstvo ima potporu socijalnih partnera, te kako su i sami umirovljenici zadovoljni najvećim dijelom rješenja iz spomenutog zakona.

Govoreći o zamjerkama koje su upućivane od strane umirovljenika na zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Spahić je kazao kako su umirovljenici prvobitno tražili preračun svih mirovina u FBiH, što znači preračun za svih 400 tisuća postojećih umirovljenika, te kako bi takav jedan preračun za skoro dvije trećine umirovljenika značio manje mirovine.

Spahić je dodao kako preračun mirovina generalno nije nešto što je dobro za veliku većinu umirovljenika. Na upit da pojasni proces preračun mirovina Spahić je kazao kako bi to značio da se po novom sustavu obračuna mirovina, tzv. bodovnom sustavu, preračunaju sve postojeće mirovine što nije praksa nigdje ni u zemljama u okruženju niti šire gdje je uvođen bodovni sustav.

Osnova zbog koje bi takav preračun negativno utjecao na mirovine jeste da bi u principu velika većina umirovljenika dobila značajno manja primanja što je, kako je kazao, apsolutno nedopustivo.

"Znatno niži iznosi mirovina bili bi za one umirovljenike čije su mirovine već najniže, a takvih je preko 200 tisuća", zaključio je Spahić. Također, on je pojasnio kako isplatu mirovina vrši Federalni zavod za mirovinsko invalidsko osiguranje i prioriteta apsolutno ne bi smjelo biti u isplati.
Ključna novina po novom zakonu je da Proračun FBiH garantira isplatu mirovina i mirovine bi nakon usvajanja novog zakona trebale biti isplaćivane do 5. u mjesecu. Sva sredstva koja bi nedostajala od doprinosa osigurala bi se iz Proračuna FBiH.

"Ovaj zakon ne predstavlja udar na umirovljenike, ako sada imate situacije da se mirovine isplaćuju do 25. u mjesecu, ako bi se mirovine po novom zakonu u istom ili nešto većem iznosu isplaćivale do 5. u mjesecu zaključak je potpuno jasan", kazao je Spahić.

Predsjednik Upravnog odbora umirovljenika Mostar Zijo Pošković u izjavi za novinare kazao je kako je zakon već donesen, te se čeka da završe izbori kako bi on bio usvojen. Dodao je kako je današnja rasprava organizirana samo 'proforme radi' i kako ona ništa neće promijeniti.

"Sve naše primjedbe i prijedloge koje smo dali su odbacili. Jedino što je prihvaćeno je da se u slučaju smrti umirovljenika isplati 360 KM, svi ostali prijedlozi i primjedbe nisu prošli", kazao je Pošković.

Zamoljen da komentira najave kako će po novim zakonu mirovine ostati iste ili će biti povećane Pošković je kazao kako za takve najave 'nema šanse' te kako mirovine po najavama ne mogu biti isplaćivane do 5. u mjesecu ako nema dovoljno sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close