Sjednica

Sindikati traže povlačenje izmjena Zakona o radu iz parlamentarne procedure

Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2016. u 19:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) zahtjeva od Vlade Federacije BiH da povuče zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu iz parlamentarne procedure, koji je usvojen na 37. sjednici Vlade Federacije BiH od 14. siječnja ove godine, jedan je od zaključaka s današnje izvanredne sjednice Glavnog odbora SSSBiH.

Također, zahtjeva se od Vlade Federacije BiH da pod hitno deblokira proces potpisivanja općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH, koji su usaglasili socijalni partneri, Savez samostalnih sindikata BiH i Udruženje poslodavaca Federacije BiH.

Trećim zaključkom s ove sjednice se zahtjeva od Vlade Federacije BiH da pod hitno deblokira postupak usaglašavanja i potpisivanja granskih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu Federacije BiH.

''Ukoliko, ne dođe do ispunjavanja navednih zahtjeva najkasnije do petka, 22. januara ove godine, Savez samostalnih sindikata BiH će 26. januara 2016. godine, na dan održavanja sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH organizirati prosvjed pred zgradom Vlade Fedracije BiH, tražiti smjenu premijera Fadila Novalića i istovremeno organizovati štrajk upozorenja u trajanju od pola sata na nivou Federacije BiH'', navodi se u priopćenju iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close